Midilli Belediye Başkanı: Türkiye göçmen anlaşmasını ihlal ediyor

Midilli Belediye Başkanı, Türkiye'den geçen göçmen sayısının arttığını belirterek, Avrupa Birliği ile imzalanan göçmen anlaşmasının ihlal edildiğini vurguladı.

Midilli Belediye Başkanı Sypros Galinos, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan göçmen anlaşmasının ihlal edildiğini belirtti.

Cumhuriyet'in İngiliz Times gazetesinden aktardığına göre, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan göçmen anlaşmasından sonraki 16 ay Yunanistan'a geçen göçmen sayısında düşüş yaşandığı, fakat sonrasında arttığı belirtildi. Yılın ilk 6 ayında Türkiye'den Yunanistan kıyılarına her hafta ortalama 365 göçmenin ulaştığı, geçen hafta ise 730 göçmenin Türkiye'den Yunanistan'a kaçak geçiş yaptığı aktarıldı.

Midilli Belediye Başkanı şu an adada 5 bin göçmen bulunduğunu, bunun adanın kapasitesinin iki katı olduğunu belirterek, "Türkiye göçmenleri durdurmak istediğinde bunu yapabiliyor ve yapıyor da... Ama açık ki Türkler şu an anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirmiyor" dedi.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 2016'nın Mart ayında yürürlüğe giren anlaşmaya göre, Türkiye'ye göçmenlerin Avrupa'ya geçişini durdurması karşılığı 3 milyar euroluk yardım sözü verilmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise geçen ay yaptığı açıklamada, söz verilen paranın sadece 800 milyon euroluk kısmının Türkiye'ye ulaştığını belirtse de Times gazetesi AB belgelerinden edindiği bilgilere göre, paranın tamamına yakının Türkiye'ye gönderildiğini belirtti.

Türkiye'den Yunanistan'a geçmiş olan bir göçmenin "Anlaşma ile insan kaçakçılığı sona ermedi, sadece pahalılandı" sözlerinin yer verildiği haberde, Avrupa Birliği'nin Dublin Anlaşmasına göre göçmenlerin sığınma başvurularını ilk gittikleri Avrupa ülkesinde yapmak zorunda oldukları belirtiliyor.

Anlaşma uyarınca, Yunanistan'a ulaşan mültecilerden sığınma başvuruları reddedilenler Türkiye'ye geri gönderiliyor. Türkiye, Türk vatandaşlarına Schengen ülkelerinde vizesiz seyahat kolaylığı karşılığında Yunanistan'daki göçmenleri geri almayı kabul etmişti.