'Midilli adasındaki sığınmacı kampı ağzına kadar dolu'

Yunanistan'ın Midilli adasındaki sığınmacı kampının, kapasitesinin üzerinde insana ev sahipliği yaptığı belirtilirken, koşulların özellikle çocuklar için giderek kötüleştiğine dikkat çekildi.

Dış Haberler

Yunanistan Hükümeti Sözcüsü Dimitris Tzanakopulos, bugün gazetecilere verdiği demeçte, Midilli adasındaki Moria sığınmacı kampının ağzına kadar dolu olduğunu ifade etti. 

Adadaki kampların nüfusunu azalmak için etkinliklerin sürdüğünü belirten Tzanakopulos, sığınmacıların ana karaya taşınmasının devam ettiğini açıkladı.

Midilli adasının, sığınmacıları Avrupa'ya taşımak için Ege Denizi'ni kullanan insan kaçakçılarının önemli varış noktalarından biri olduğu belirtilirken, adada yer alan maksimum 3 bin kişilik Moria Kampı'nda 9 bin sığınmacının yaşadığı kaydediliyor.

'DEZAVANTAJLI GRUPLAR TAHLİYE EDİLMELİ'

Adadaki sığınmacı kampını gezdikten sonra açıklama yapan Sınır Tanımayan Doktorlar (Medecins Sans Frontieres - MSF) ise Yunan yetkililerden, fiziksel ve ruhsal sağlığı tehlike altında olan dezavantajlı grupların kamptan taşınmasını istedi.

Midilli adasında son 3 günde ulaşan sığınmacı sayısının 615 olduğu bildirilirken, Moria Göçmen Kayıt Merkezi'nin aşırı kalabalık olduğu ve yaşam koşullarının halk sağlığı açısından tehdit oluşturmaya başladığı kaydedildi.

"Her hafta, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü ekipleri, intihara teşebbüs eden ya da kendini yaralayan çocuklarla karşılaşıyor" denilen MSF açıklamasında, "Ayrıca, şiddet ve kendine zarar verme içeren son derece ciddi olaylarda yardımımızı sunuyoruz. Acil tıbbi müdahaleye erişimin olmaması, çocukların ve diğer dezavantajlı grupların korunmasındaki çarpıcı boşlukları gözler önüne seriyor" ifadeleri kullanıldı.

Eylül'ün ilk iki haftasında Midilli adasına bin 500 sığınmacının geldiği, adada bulunan toplam 11 bin sığınmacının 9 bininin Moria kampında tutulduğu bildiriliyor.