Mesud Barzani: ‘Bağımsız Kürdistan önümüzdeki 5 yıl içinde kurulabilir’

France 24 kanalına konuşan Mesud Barzani, önümüzdeki 5 yıl içinde bağımsızlık ilan edebileceklerini söyledi.

Dış Haberler

France 24’ten Marc Perelman’a röportaj veren Mesud Barzani, bölgedeki durum ve IŞİD’e karşı verilen savaş hakkında konuştu. Ramadi’nin IŞİD’in eline geçmesinin kendisini şaşırtmadığını söyleyen Barzani, Musul’u IŞİD’den kurtarmaya hazır olduklarını ve bunun için ellerini çabuk tutmaları gerektiğini söyledi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani, IŞİD’in Ramadi gibi Bağdat’a çok yakın bir kenti ele geçirmesi konusunda Irak ordusunun soruşturulması gerektiğini ifade ederek, “Irak ordusu konuyla ilgili bir inceleme başlatmalı. Ben ne olduğunu bilmiyorum” dedi.

‘IŞİD’E HANGİ ÜLKELER SİLAH VERİYOR BİLMİYORUM’

Barzani, Perelman’ın “IŞİD’in Irak ve Suriye ordularından silah temin ettiğini söylüyorsunuz. Sizin değerlendirmenize göre IŞİD başka ülkelerden de silah temin ediyor mu” sorusuna ise, “Evet, Irak’ta ve Suriye’de çok miktarda silah ele geçirdiler. Başka ülkelerden de alıyorlar” yanıtını verdi. Ancak Barzani, IŞİD’e hangi ülkelerin silah verdiğini “bilmediğini” söyledi.

‘ABD BİZE GÜVENCE VERDİ’

Kısa süre önce ABD’ye giden Mesud Barzani, ABD’nin Peşmerge’ye doğrudan silah vermesi yönündeki taleplerini son dönemde geri çekerek, silahların Bağdat üzerinden Peşmerge’ye gelmesini yeterli bulduğunu ifade etmesinin hatırlatılması üzerine, “Silahların doğrudan peşmergeye gelmesini tercih ederim. Ama esas önemli husus, silahların hızlı elimize ulaşması. Bunu ABD’lilerle konuştum. Silahların çabuk elimize ulaşacağı güvencesi verdiler” diye konuştu.

Kişisel olarak ABD liderliğindeki koalisyona hava saldırıları nedeniyle teşekkür borçlu olduklarını düşündüğünü söyleyen Barzani, “Kara savaşında bize ciddi bir destek sundular” dedi.

YURTDIŞINA DOĞRUDAN PETROL SATIŞI YENİDEN GÜNDEME GELEBİLİR

Barzani, Perelman’ın Aralık ayında Bağdat’la Erbil arasında yapılan anlaşmayla, Kürt bölgesinde çıkan petrolün gelirinin paylaşımı konusunda varılan uzlaşmadaki duruma ilişkin sorusuna ise, “Evet, bir anlaşma yapıldı. Ancak bu anlaşma tam olarak uygulanmış değil. Anlaşmanın tam olarak uygulanmasını umuyoruz, yoksa başka seçeneklerimiz de var” diye yanıt verdi. Barzani “seçenekler”den kastının yurtdışına doğrudan petrol satışı olup olmadığının sorulması üzerine, “Başka seçenekler de var” demekle yetindi.

Barzani, bunun üzerine, “Merkezi hükümet size parayı vermiyorsa silahları vereceğine nasıl güvenebilirsiniz” diye soran Perelman’a şu yanıtı verdi: “Amerikalılar silahları göndereceklerine söz verdiler. Ama merkezi hükümetle Kürt hükümeti arasındaki sorun devam ediyor. Ne olacağını göreceğiz.”

‘SURİYE VE IRAK ESKİSİ GİBİ KALMAYACAK’

Suriye ve Irak’ın artık eskisi kalmayacağını savunan Barzani, bölgedeki kaos sonucunda önümüzdeki beş yıl içinde bağımsız Kürdistan’ın kurulabileceğini ifade etti. Barzani, “Hiçbir şey bağımsızlığa yürüyüşümüzü durduramaz. Ama şu anda önceliğimiz IŞİD’i yenmek” diye konuştu.

IKBY Başkanı sözlerine, “Amerikalılar hiçbir zaman kara birlikleri göndereceklerini söylemedi. ABD ve Avrupa, Suriye ve Irak’ta savaşamaz, bu mantıklı olmaz. ABD ve Avrupa’nın Peşmerge’ye yardımcı olması lazım” diye devam etti.