Merkel'in yardımcısı: Türkiye, 20 yıl daha AB'ye üye olamaz

Federal Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, AB'nin küçük bir ülkeyi dahi alacak durumda olmadığını söyleyerek "Türkiye, 20 yıl daha üye olamaz" dedi.

Federal Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Türkiye'nin önümüzdeki 20 yıl içerisinde AB'ye üyeliğinin söz konusu olmadığını söyledi.

Alman kamu kanalı ARD'de yayınlanan geleneksel yaz röportajında konuşan Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, son günlerde dillendirilen Türkiye ile üyelik görüşmelerinin durdurulması fikrineyse karşı çıktı. 

“Türkiye ile her türlü diyalog kanalını açık tutmalıyız" diyen Gabriel, Türkiye'nin AB'ye üyeliği için, "Ben bu konuda inanıyorum ki, Türkiye'nin yakın bir gelecekte (10-20 yıldan bahsediyorum) AB'ye üye olma şansı bulunmuyor" diye konuştu.

Türkiye'nin tüm koşulları yerine getirse de şu anda üye olamayacağını kaydeden Gabriel, bunun nedenini "AB'nin şu anda küçük bir ülkeyi dahi üyeliğe kabul edebilecek durumda olmaması" olarak gösterdi.

Gabriel, "Birisinin AB'ye hemen üye olabileceği hayali tamamen safsata, böyle bir şey olmayacaktır" diye konuştu.

Türkiye'de idamın gerçekten yeniden gelmesi durumunda, AB'ye üyelik müzakerelerinin ayrı bir durum alacağını belirten Sigmar Gabriel, idamın kabulünün Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi'nin ana unsuruna aykırı olacağını söyledi. 

Gabriel, “O zaman üyelik müzakerelerinin anlamı kalmaz" dedi.