Merkel'in partisi: Türkiye ile müzakereler sürsün

Almanya'da Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) parti kongresinde Türkiye ve AB arasında yapılan sığınmacı anlaşmasına sadık kalınması istendi. CDU, Türkiye ile AB müzakerelerinin de devam etmesini istedi.

Dış Haberler

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) kongresinde Türkiye'de temel hakların kısıtlandığı belirtilerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a eleştiriler yöneltildi. Ancak kongrede kabul edilen parti kararında Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı anlaşmasına ise bağlı kalınması talep edildi.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Türkiye'nin de anlaşmaya sadık kalması çağrısı yapan CDU, ortak kararda "Ekonomik bağlarımız var. Anlaşmaya sadık kalmak hem Avrupa hem de Türkiye'nin işine yarayacak" ifadelerine yer verdi. CDU'nun Hessen eyaleti teşkilatı Gümrük Birliği'nin ise sonlandırılmasını istedi. Ancak bu talep kabul edilmedi.

Öte yandan "ifade, basın, din ve toplanma özgürlüğünün Erdoğan tarafından kısıtlandığına" dikkat çekilen kararda, "Türkiye gibi yakın ve stratejik bir ortaktan bu tür davranışların kabul edilemeyeceği" belirtildi.

Türkiye'yi AB'nin "stratejik ortağı olarak kaybetmek istemediklerini" vurgulayan CDU, bu nedenle Türkiye ile müzakerelerin durdurulmaması gerektiğini savundu. Bazı delegelerin Türkiye ile AB müzakerelerinin hemen durdurulması talebi kabul görmedi.

Alman Hristiyan Demokrat Birlik Essen'deki kongresinin ikinci ve son gününde iltica politikası, Türkiye ile ilişkiler ve 2017 genel seçimlerinin programıyla ilgili önergeler görüşüldü. Kongrenin birinci gününde Başbakan Angela Merkel yeniden parti genel başkanlığına seçilmişti.