Merkel'den Suudi Arabistan'a yaptırım sinyali

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayına göndermeyle, 'Bu koşullar altında, Almanya'dan Suudi Arabistan'a silah satışı gerçekleşemez' açıklamasında bulundu.

Dış Haberler

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayına göndermeyle, "Bu koşullar altında, Almanya'dan Suudi Arabistan'a silah satışı gerçekleşemez" açıklamasında bulundu.

Merkel'in açıklaması Almanya, İngiltere ve Fransa'nın yayınladığı ortak açıklamanın ardından geldi. Üç ülkenin hükümetleri adına yapılan ortak açıklamada, İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'na girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Kaşıkçı'ya "tam olarak ne olduğuna ilişkin açıklığa acil gereksinim" olduğuna işaret edilmişti. Ayrıca, Suudi yetkililerin dile getirdiği "hipotezlerin" soruşturmadan çıkacak somut kanıtlarla desteklenmesi gerektiği vurgulanmıştı.

Merkel ise, Kaşıkçı olayına ilişkin açıklamasında, "İlk olarak, bu eylemi en sert biçimde kınıyoruz. İkinci olarak, ne olduğunun açıklığa kavuşturulmasına acil ihtiyaç var. Herhangi bir açıklama yapılmış ve sorumluların hesap vermiş olmasından son derece uzağız... Silah ihracatına gelecek olursak, bu koşullar altında gerçekleşemez" dedi.