Merkel'den 'Erdoğan'a hakaret' çarkı: Hata yaptım

Almanya Başbakanı Merkel, 4 Nisan'da yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ti'ye alan Alman komedyen Jan Böhmermann'ın, şiirini "bilinçli hakaret" olarak değerlendirmekle hata yaptığını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, mültecilerin Almanya'ya uyumu konusunda eyalet başbakanlarıyla yaptığı bir toplantının ardından, Başbakanlık'ta düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. 

Merkel yarın Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesinde, Cumhurbaşkanı  Tayyip Erdoğan'ı hicveden bir şiir okuyan ve hakkında hukuki süreç başlatılan komedyen Jan Böhmermann hakkında kullandığı ifadelerle ilgili şunları söyledi:

"Geçen günlerde kişisel olarak öfkelendiğim tek şey 4 Nisan tarihinde 'bilinçli hakaret'ten söz etmiş olmamdır. Böylece kendi şahsi görüşümün bu konuda bir önemi varmış gibi bir intiba oluştu. Bunu bir kez daha düşündüğümde bir hata olarak değerlendiriyorum. Böylece sanki benim için düşünce özgürlüğünün, basın özgürlüğünün önemli olmadığı şeklinde bir inanç oluştu. Bunlar benim için önemli ve önemli kalmaya da devam edecek. Benim görüşmelerimi de her zaman etkiler. İnsan hakları ve değerler konusunda konuşulduğunda bu her zaman iki yönlüdür. Bir yanı, açıkta konuşulanlardır, diğer bir yanı da özel olarak konuşulanlardır. Siyasi görüşmelerde her iki yan da gündeme gelir. Bu gelecekte de böyle olacak. İnsan hakları, özgürlükler, basın özgürlüğü vazgeçilmez değerlerdir. Türkiye ile bir anlaşma yaptığımız için artık bunlar değersizdir gibi bir şey düşünülmesi yanlıştır"