Merkel'den dinleme skandalına yorum: Tanıklığa hazırım

Almanya Başbakanı Angela Merkel, istihbarat servisi BND'nin ABD istihbaratı adına komşu ülkelerde dinleme yaptığı yolundaki iddialarla ilgili olarak parlamentoda tanıklık yapabileceğini bildirdi.

Angela Merkel, istihbarat servisi BND'nin ABD istihbaratı adına komşu ülkelerde dinleme yaptığı yolundaki iddialara ilişkin, parlamentoda tanıklık yapabileceğini bildirdi.

Koalisyon ortağı Sosyal Demokratların lideri, Merkel'e iki kez Alman şirketlerinin dinlenip dinlenmediğini sorduğunu açıklammış; bu durum Alman Başbakanı üzerindeki siyasi baskıyı arttırmıştı.

İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere parlamentoda bugün tanıklık yaparken, Merkel kendisinin de tanıklığa hazır olduğunu söyledi.

Başbakan, Bremen Radyosu'na verdiği mülakatta "Gerektiği zaman tanıklık yapacak ve soruları yanıtlayacağım ve istenirse bunu parlamento soruşturmasında yapmaya hazırım" dedi ancak Amerikan istihbarat örgütü NSA tarafından Alman istihbaratına verilen dinleme-izleme listesini (IP adresi, internet arama kelimeleri veya cep telefonu numaraları) vermeyi kabul etmedi.

Başka pek çok belgenin sunulacağını söyleyen Merkel, ABD ile bu konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü, her türlü kararın bu görüşmeler bittikten sonra verileceğini de kaydetti.

TİTİZ SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Hafta başında Merkel'in merkez sağ Hristiyan Demokrat Partisi'nin koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar'ın (SPD) lideri ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel "titiz bir soruşturma" çağrısı yaptı.

Gabriel Merkel'e geçmişte, istihbarat örgütü BND'nin ABD'liler adına Alman şirketlerine yönelik casusluk yapıp yapmadığını iki kez sorduğunu da açıkladı. SPD lideri Merkel'in her iki seferde de iddiaları inkar ettiğini, kendisinin de başbakanın doğruyu söylemediğinden kuşkulanmak için bir sebebi olmadığını kaydetti.

BND'ini uzun yıllar ABD ile istihbarat ortaklığı yaptığı ancak şimdi bu ortaklığın "potansiyel terör tehditleri"nin çok ötesine geçtiğinin ortada olduğu belirtiliyor.