Margaret Thatcher'ın Suudilerle gizli görüşmeleri ortaya çıktı

''Demir Lady'' lakaplı eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher'ın büyük bir silah anlaşması için Suudilerle gizlice görüştüğü ortaya çıktı.

Dış Haberler

Margaret Thatcher, 1975'ten 1990 yılına kadar Muhafazakar Parti'nin liderliğini yaptı ve 1979'dan 1990'a kadar İngiltere'de başbakan olarak olarak görev yaptı. 2013'te hayatını kaybeden Thatcher hakkında yeni bir skandal daha ortaya atıldı.

Yeni yayımlanan hükümet belgelerine göre 1980'lerde Thatcher, İngiltere'nin en büyük ve tartışmalı silah anlaşması için Suudi Arabistan ile gizli diplomasiye girişti.

Middle East Eye'da yer alan habere göre ''Yamamah Anlaşması'' adı verilen söz konusu silah anlaşmasının 43 milyar avro değerinde olduğu ve Suudi Arabistan destekli BAE Systems isimli savunma firmasından 100'den fazla savaş uçağı tedariki içerdiği belirtildi.

Thatcher'ın Suudi kraliyet ailesi ve aracılarıyla yaptığı gizli görüşmeler neticesinde anlaşmanın sonuca bağlandığı söylendi. Rekor seviyede bir rüşvet fonunun daa yer aldığı belirtildi.

1985 yılında, Savunma Bakanı Michael Heseltine'ın Güney Asya'da bir geziden sonra Riyad ziyareti için Thatcher'la sözleştiği Heseltine'ın sadece söz konusu anlaşmanın sonuca bağlanması koşuluyla ziyareti kabul ettiği iddia edildi.

Prens Bender bin Sultan es-Suud, ABD'nin Suudi büyükelçisi, Kral Fahd bin Abdülaziz, Thatcher'ı davet ederek toplantı düzenlediler.

Eylül 1985'te sonuca bağlanan silah anlaşması neticesinde İngiltere'nin Suudi Arabistan'dan 100'ün üzerinde Tornado, Hawk ve PC9 tipi savaş uçakları tedarik ettiği söylendi.

1992 yılında Ulusal Denetim Ofisi tarafından ortaya atılan raporun Suudileri rahatsız edeceği endişesiyle bastırıldığı tartışmaların da bu saatten sonra alevlendiği belirtildi.

10 yıl sonra İngiltere'de Ağır Dolandırıcılık bürosu söz konusu anlaşma için soruşturma başlatsa da 2006 yılında dönemin başbakanı Tony Blair'ın da müdahalesiyle takipsizlik kararı verildi.

BAE Systems isimli firmanın 2010 yılında yolsuzluk iddiaları üzerine Ağır Dolandırıcılık Bürosu ve ABD Adalet Bakanlığı'yla 286 milyon Euro değerinde anlaşmaya vardığı ortaya çıktı.