Malezya’da Türkiye’yi yakından ilgilendiren yolsuzluk operasyonu

Malezya Başbakanı Necip Tun Razak, devletin el koyduğu yatırım fonundan 700 milyon doları kişisel hesabına geçirmekle suçlanıyor. Soruşturulan yatırım fonlarının Türkiye’de de büyük yatırımları bulunuyor.

Dış Haberler

Malezya Başbakanı Necip Tun Razak, 2009’da devletleştirilen 1 Malaysaia Development Berhad (1MDB) adlı yatırım fonundan kişisel hesabına 700 milyon dolar geçirmekle suçlanıyor.

Wall Street Journal gazetesinin Razak’la ilgili yolsuzluk iddiaları hakkındaki haberinde, soruşturma sürecinde elde edilen bazı belgeler yayımladı. Malezya basınında yalnızca Razak’ın değil, başka siyasetçilerin de fonun kaynaklarını kullanarak yolsuzluk yaptığı iddialarına yer verirken, 1MDB’den yapılan açıklamada iddialar yalanlandı. Benzer şekilde Başbakan Razak da iddiaları reddetti.

Diğer yandan geçtiğimiz haftalarda Malezya basınına konuyla ilgili bazı e-posta yazışmaları sızdı. Ancak İçişleri Bakanı Ahmet Sahid Hamidi’nin geçen hafta basını soruşturma başlatmakla tehdit etmesi üzerine, e-postaları yayımlayan gazeteler geri adım attı.

TÜRKİYE’DEKİ YATIRIMLAR DA MERCEK ALTINDA

Razak’ın adının karıştığı yolsuzluk iddialarıyla ilgili bir başka kamu yatırım fonu olan Khazanah Nasional Berhad da soruşturuluyor.

Khanazah, Türkiye’de Acıbadem Sağlık Yatırımları Holding’in çoğunluk hisselerini aldıktan sonra Sabiha Gökçen Havalimanına önce ortak oldu, sonra hisselerin tamamını aldı. Khazanah’ın portföy şirketlerinin Türkiye’de 2 milyar doları aşkın yatırımı bulunuyor.

Bloomberg, Foreign Policy ve Diken’de yazarlık yapan Cenk Sidar, konuyla ilgili Twitter’da şunları yazdı:

"Malezya Başbakanı Razak devletin yatırım fonundan 700 milyon doları kişisel hesabına aktarmış. Türkiye için kritik! Erdoğan ve Razak oldukça yakın. Hatta Malezya devlet fonu Türkiye'de Acıbadem başta olmak üzere birçok şirkete yatırım yaptı. Eğer fonun operasyonları yapılacak soruşturmayla irdelenirse Türkiye'de de büyük yankı yaratacak gelişmelere tanık olabiliriz. 

Fonun sadece Razak'a değil başka kişilerin ve siyasilerin de hesabına aktarımlar yapıldığı Malezya medyasında konuşuldu. Kim bunlar? 

Fonun Türkiye yatırımları kendi açıkladıkları rakama göre 2 milyar dolar. Sabiha Gökçen Havalimanı ve Acıbadem ana yatırımları.

Skandal, devletin 1MDB fonundaki işlemlerden patladı fakat Khazanah fonu da soruşturuluyor. Khazanah kelepir şirketleri topluyor.

Sabiha Gökçen'in satışında Erdoğan Limak'la işin içindeydi. Khazanah aldığı için kelepir görmüşler."