Makedonya'daki seçimlerden kazanan çıkmadı

Makedonya'da pazar günü düzenlenen parlamento seçimlerinde son hükümetin başında bulunan VMRO-DPMNE oyların yüzde 38,06'sını, muhalefetteki SDSM ise oyların yüzde 36,69'sini aldı. Her iki parti de seçim zaferi ilan etti.

Dış Haberler

Makedonya'daki seçimlerin sonuçları açıklandı, iktidar ve muhelefet partileri zafer ilan etti.

Devlet Seçim Komisyonu tarafından bu sabah yapılan açıklamaya göre, 66,88% oranında katılımın olduğu seçimlerde oyların 99,72%'si sayıldı ve 3524 sandıktan 3514'ü açıldı. 

Bu sonuçlara göre son hükümetin başında bulunan muhafazakar İç Makedon Devrimci Örgütü - Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) 452.709 oy ve 38,06%'lık oy oranıyla en yüksek oyu aldı.

Muhalefette bulunan Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM), 436.469 oy ve 36,69% oy payıyla ikinci sıraya yerleşti.

Bir önceki seçimlerde 17,64% olan iki partinin oy farkının kapanması ve göreli olarak az olmasından ötürü vekil sayısı farkının en fazla bir olacağı öngörülüyor.

Oyların büyük bir kısmının sayımının tamamlandığı seçim gecesinde SDSM kendi tabanını hükümet binası önünde kutlamaya çağırırken, aynı saatlerde VMRO-DPMNE basına yaptığı açıklamada seçim zaferi ilan etti. Yeni kurulacak hükümet, yapılacak koalisyon görüşmelerinin ardından şekillenecek.

ABD ve özellikle AB etkisinin yüksek olduğu Makedonya siyasetinde, ana akım partilerin tamamı bu çerçevenin içerisinde yer alıyor. Son yıllarda hükümet içerisinde artan siyasi yolsuzluklar ve oluşan huzursuzluğun ardından toplumsal desteğini yitiren VMRO-DPMNE'nin oylarının, benzer saiklerle hareket eden ve 'reform' sözü veren SDSM'ye devrolmuş olduğu görülüyor. 

Ağırlıklı olarak etnik temelli siyasi konjonktüre sahip Makedonya'da Arnavut unsurları temsil etme iddiasıyla katılan eski hükümet ortağı Demokratik Bütünleşme Birliği (DUI), bir önceki seçimlerde aldığı 13,48% oy oranına göre gerileyerek oyların 7,30%'unu aldı. Bu gerilemenin arkasında, seçime Arnavut unsurları temsilen katılan parti sayısının artması olarak gösteriliyor.

Seçimlere burjuva siyasi sisteminin dışında bir program sunma iddiasıyla ilk kez katılan Sol'un Siyasi Platformu (Levica), 12.119 oy ile oyların 1,02%'sini aldı.