Makedonya'da eğitimciler grevde, halk sokakta

Makedonya'da Kasım ayında başlayan eylemler devam ediyor. Liseler ve ilkokullardaki süresiz genel greve, hükümetin medya üzerindeki baskılarının hedefe konduğu sokak eylemleri eşlik ediyor.

Üniversite reformlarına karşı ilk olarak 17 Kasım'da Üsküp'te başlayan eylemler, zamanla içeriğini diğer hükümet politikalarının da hedefe oturtulduğu bir sürece bıraktı. Üniversitelerde uygulanacak reformların meclisten geçmesine rağmen eylemler enerjisini yitirmeden devam ediyor.

MEDYA OPERASYONLARI HEDEFTE
Mevcut muhafazakar liberal VMRO-DPMNE hükümetinin son birkaç yıl içerisindeki muhalif medyayı sindirme operasyonları, eylemler başladığından beri hız kazanmıştı. Son olarak eylemleri haberleştiren medya kuruluşları üzerindeki basıncın artırılmasından hükümet yanlısı medya cesaret almış ve eylem fotoğrafları üzerinde kişileri halka içine alıp açık hedef göstermekten çekinmemişti. Medyada yaşanan bu durum huzursuzluğu daha da artırdı ve takip eden eylemlerde sert tepkiler gösterildi.

Medya üzerindeki baskı, yayın kuruluşlarının kapatılması, gazetecilerin sindirilmesi ve tutuklanması ile sonuçlanırken, gazeteci Tomislav Kejarovski'nin yargılanmasının sonunda 2 yıl hapis cezası alması üzerine Üsküp'te medya operasyonlarının hedefe konulduğu kitlesel bir yürüyüş düzenlendi. Eyleme gazetecilerin yanı sıra, öğrenciler, akademisyenler ve siyasetçiler de katıldı.

EĞİTİM VE BİLİM SENDİKASI'NDAN SÜRESİZ GREV
Öte yandan, ilkokul ve lise öğretmenlerinin maaşlarına zam yapılmaması ve mevcut lise öğrencilerinin üniversite reformlarından etkilenecek olması gerekçe gösterilerek Eğitim ve Bilim Sendikası süresiz genel grev başlattı. Salı günü başlayan genel greve, bazı yerel ve okul yönetimlerinin baskısına rağmen katılımın şimdilik yüksek olduğu belirtiliyor.