Makedonya isim değişikliği süreci için parlamentodan onay aldı

Makedonya Parlamentosu ülkenin ismini değiştirecek anayasal sürecin başlatılmasını onayladı. Makedonya'ya AB ve NATO üyeliği yolunu açmak için Yunanistan ile yapılan anlaşmada ülke adını ‘Kuzey Makedonya’ olarak değiştirmeyi kabul etmişti.

Dış Haberler

Makedonya’nın adını “Kuzey Makedonya” olarak değiştirmesi için yapılacak anayasal sürecin başlatılmasına parlamento onay verdi.

Makedonya Parlamentosu’nda dün yapılan oylamada 120 milletvekilinden 80’i sürecin başlamasını kabul etti. 

Ancak isim değişikliğinin kabul edilmesi için birkaç hafta içinde bir dizi oylama daha yapılması gerekiyor. Ülkede 30 Eylül’de yapılan isim değişikliği referandumuna katılım başarılı boykot kampanyası sonucu yüzde 50’nin altında kalmıştı. Oylamaya katılanların yüzde 90’ının değişiklikten yana oy kullandığı referanduma yeterli katılım sağlanmadığı için isim değişikliği resmen kabul edilmemişti.

Makedonya’nın isim değişikliği üzerine yapılan anlaşmanın Yunanistan parlamentosunun da onayından geçmesi gerekiyor. Yunanistan’ın ANEL partili Savunma Bakanı Kammenos parlamentodaki oylamada aleyhte oy kullanacaklarını söylemişti.

Makedonya Haziran ayında Yunanistan’la ismini değiştirme konusunda anlaşmıştı. Bu anlaşmaya göre Yunanistan Makedonya’nın AB ve NATO üyeliğine vetosunu kaldıracak. 

Tarihsel Makedonya topraklarının önemli bir bölümünü içinde barındıran Yunanistan, Makedonya'nın bu ismi kullanmasına karşı çıkıyor ve ülkenin AB ve NATO üyeliğini veto ediyordu.

İsim değişikliğinin onaylanmasının ardından Makedonya'nın üye olmasıyla Balkanlar'daki NATO etkisi artacak.