Makedonya halkı 'isim anlaşması'na ısınıyor, KKE halkları uyardı

Son yapılan anketler Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM) halkının yarısından fazlasının Yunanistan ile 'isim anlaşması'na sıcak baktığını gösteriyor. Yunanistan Komünist Partili Avrupa Parlamentosu Üyesi Papadakis ise 'Bu anlaşma iki ülkenin halkının ve bölgenin çıkarlarına aykırı' açıklaması yaptı.

Dış Haberler

Son yapılan anketler Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM) halkının yarısından fazlasının Yunanistan ile "isim anlaşması"na sıcak baktığını gösteriyor. 

Uluslararası Cumhuriyetçi Enstitü'nün (IRI) yaptığı araştırmaya göre, FYROM halkının yüzde 57'si ülkenin Yunanistan ile Haziran ayında varılan mutabakat uyarınca isminin "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değişmesine ve böylece NATO'ya ve Avrupa Birliği'ne girilmesine kısmen ya da tamamen onay veriyor.

IRI anketine katılanların yüzde 83'ü FYROM'un AB'ye üyeliğini desteklerken, yüzde 77'si NATO üyeliğine sıcak bakıyor.

FYROM ve tarihsel Makedonya'nın önemli kısmı sınırları içerisinde barındıran Yunanistan arasında imzalanan anlaşmaya göre, FYROM adını değiştirecek ve bunun karşılığında Yunanistan, FYROM'un AB'ye ve NATO'ya girmesine engel olan itirazlarını geri çekecek. 

ABD ve NATO'nun desteklediği anlaşmayı onaylamak ya da reddetmek üzere, FYROM halkı, 30 Eylül'de referanduma gidecek.

KKE'Lİ AP ÜYESİ: ANLAŞMA HALKLARIN ÇIKARINA DEĞİL

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise ilk günden bu yana, Balkanlar'daki NATO saldırganlığının arttırılmasına hizmet edecek anlaşmaya karşı çıkıyor.

Son olarak, KKE'li Avrupa Parlamentosu (AP) Üyesi Kostas Papadakis, AP Dışişleri Komisyonu'nda söz alarak, iki ülke arasındaki anlaşmayı eleştirdi. 

idcommunism.com'un aktardığına göre, "Yunanistan ve FYROM hükümetleri arasındaki söz konusu anlaşma iki ülkenin halklarının ve bölgenin çıkarına değil" diyen Papadakis, Atina ve Üsküp arasındaki anlaşmanın, "İki hükümetin işbirliğiyle ve ABD, NATO ve Avrupa Birliği'nin açık müdahaleleri ile, FYROM'un NATO'ya ve AB'ye üye olabilmesi için desteklendi. Amaç, Rusya gibi güçlerle rekabet açısından kritik öneme sahip Balkanlar'ın Avro-Atlantik ittifakına entegrasyonu" değerlendirmesinde bulundu.