Macron'dan Netanyahu'ya tepki çeken davet

Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu Nazi katliamıyla ilgili bir anma için ülkesine davet etti.

Dış Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu 1942'de Paris'teki Vel d'Hiv Baskını'nın anması için Fransa'ya davet etti. 

16 ve 17 Temmuz 1942 tarihlerinde Nazi işbirlikçisi Fransa Cumhuriyeti 4115’i çocuk, 5919’u kadın, 3118’i erkek toplam 13.152 kişiyi Paris'teki Kış Velodromu'na, kısa adıyla "Vél d’Hiv"e toplamıştı. Toplanan insanlar daha sonra Almanya'daki Ausschwitz Kampı’na sevk edilmişlerdi. Tarihe “Vel d’Hiv Baskını” diye geçen bu baskından yalnızca 25 yetişkinle birkaç çocuk sağ dönmüştü.

Filistinlileri katleden, evlerini yıkan, Filistin'de İsrail işgalini genişleterek devam ettiren ve Suriye'de cihatçı çeteleri destekleyen İsrail hükümetinin başbakanı Netanyahu'nun davet edimesi Fransa'da anti-siyonist solun tepkisiyle karşılandı. 

Fransa Devrimci Komünist Partisi (PCRF) davetin katledilen Yahudilerin anısına saygısızlık olduğunu belirtirken, ideolojik referansları siyonist, sağcı STERN örgütüne uzanan, Suriye hükümetine karşı savaşan ve Avrupa başkentlerindeki patlamalardan sorumlu olan islamcı örgütleri destekleyen Netanyahu'nun Paris'e gelmemesi gerektiğini belirten bir deklarasyon yayınladı.