Macron denizde ölen Komorlu sığınmacılarla dalga geçti

Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa kontrolündeki Mayotte adasında yaptığı bir konuşma sırasında Komor adalarından bu adaya geçerken ölen sığınmacılarla dalga geçti. 1995’ten beri en az 10 bin Komorlu Mayotte adasına geçmeye çalışırken denizde hayatını kaybetti.

soL - Fransa

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaklaşık 200 senedir Fransa toprağı sayılan Afrika’nın doğusundaki Mayotte adasında yaptığı bir konuşma sırasında Komor adalarından bu adaya geçerken ölen binlerce sığınmacıyla alay etti.

Bir devlet görevlisiyle yaptığı konuşma sırasında Mayotte adasında kullanılan deniz ulaşım araçlarıyla ilgili bilgisini göstermek isteyen Macron, Komor dilinin bir kolu olan Mahorcada "kwassa kwassa" olarak bilinen küçük filikaların "denizden sadece balık değil, Komorlu da çıkarttığını" söyledi.

Macron’a sosyal medyada tepki yağdı.

10 BİNİN ÜZERİNDE İNSAN HAYATINI KAYBETTİ

Mayotte adası Komorlar takım adası içinde yer almasına rağmen 1841’den beri Fransa’nın kontrolünde.

MOM (Denizaşırı Göçmenler) adlı bir Fransız derneğin raporuna  göre 1995-2015 yılları arasında Komor adalarından Mayotte’a geçmeye çalışan 10 binin üzerinde insan denizde hayatını kaybetmiş veya kaybolmuş.