Lübnanlı lider Canbolat: Nusra Cephesi terörist değil

Lübnanlı Dürzi lider Velid Canbolat, Nusra Cephesi ve IŞİD'in Lübnan için tehdit oluşturmadığını, Nusra Cephesi'ni de terörist olarak görmediğini söyledi.

Dış Haberler

Lübnan'daki Dürzi cemaatinin en önemli lideri Velid Canbolat, Suudi gazetesi Şark'ül Evsat'a bir mülakat verdi.

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Nusra Cephesi'nin Lübnan'a saldıracağı şeklindeki görüşü paylaşmadığını söyleyen Canbolat, "Bu iddiaların neden birden ortaya çıktığını bilmiyorum. Bunun olacağına inanmıyorum. Sınırlarımızın güvenliğini sağlamak ve onu korumak zorundayız, ancak şimdiki şartlarda IŞİD ile Nusra'nın Lübnan'a saldırısının eli kulağında olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Lübnan'da çeşitli terörist eylemlerin yapıldığını kabul eden Canbolat, bununla birlikte içinde tek bir Suriyeli insan olduğu müddetçe Nusra Cephesi'ne terörist demeyeceğini söyledi.

Nusra Cephesi'ne ve onun Lübnan'daki destekçilerine "kur yapıp yapmadığı" sorusuna cevap veren Canbolat, "Hayır, Nusra Cephesi'ne kur yapmıyorum. Fakat bu gruba katılmaktan başka çaresi olmayan Suriyeliler var. Onlar, bu grubu Suriye rejiminin terörünün üstesinden gelmenin bir yolu olarak görüyorlar. Onlara ne diyebilirim? Terörist mi? Bunu yapmayacağım. Arapların ve uluslararası toplumun iddiasının aksine onlar terörist değiller" dedi.

Alevilerin Esad yönetiminin elinde "mahkum" olduğunu iddia eden Canbolat, ordunun Halep'i ele geçirmesi halinde geri dönüşlerin "mezhepçi" kriterlere göre yapılacağını iddia ederek Sünnilere ayrımcılık imasında bulundu.

Suriye'deki Hristiyanlara yönelik tek tehdidin IŞİD'den gelmediğini savunan Dürzi lider, onların "rejim ve isyancılar"ın arasındaki ateşte kaldığını söyledi.

Velid Canbolat, daha Suriye'ye yönelik cihatçı saldırılar başlamadan yıllar önce, ABD'li yetkililere Hizbullah-Suriye-İran üçgenine karşı Müslüman Kardeşler ve cihatçı grupları desteklemelerini önermişti.