Lübnan’da Çevre Bakanlığı işgal edildi

Lübnan’da haftalardır süren çöp tartışmasıyla büyüyen siyasi kriz ve eylemler sürüyor. Çevre Bakanı’nın istifasını talep eden onlarca kişi, bakanlık binasını binasını işgal etti.

Dış Haberler

Lübnan’da Temmuz ayının ortasında ülkenin en büyük çöp toplama alanının kapatılmasının ardından çöplerin toplanmadığı şikayetiyle başlayan eylemler, siyasi krizi büyüterek devam ediyor.

Hafta sonunda ülke çapında sokaklarda büyüyen çöp dağlarına tepki amacıyla düzenlenen eylemlerin ardından bir grup çevreci aktivist, taleplerine yanıt verilmediğini belirterek başkent Beyrut’taki Çevre Bakanlığı’nı işgal etti.

Ellerinde Lübnan bayraklarıyla binada oturma eylemi başlatan eylemcilerden Lucien Bourjeily, AFP’ye yaptığı açıklamada “Onlara taleplerimizin karşılanması için 72 saat vermiştik. Bizi dinlemediler ve bakanın istifa etmeyeceğini söylediler. Çevre Bakanı istifa edinceye kadar buradan ayrılmayacağız” dedi.

Adını vermeyen bir Bakanlık yetkilisi, Çevre Bakanı Muhammed Maşnuk’un eyleme rağmen odasında kalmaya devam ettiğini, birçok bakanlık çalışanının ise binadan ayrıldığını söyledi. Bina önünde toplanan çok sayıda kişi eylemcilere destek için slogan atarken, güvenlik görevlilerinin de eylemcileri binayı boşaltmaya ikna etmeye çalıştığı belirtildi.

Maşnuk ise, ofisini terk etmeyeceğini açıkladı. Bakan, polis korumasında binada durmaya devam ediyor.

İç Güvenlik Kuvveti'nin (ISF) eylemcilere müdahale hazırlığında bulunduğu iddia ediliyor.

SİYASETÇİLERE TEPKİ BÜYÜYOR
Çöp krizine karşı başlatılan ve Facebook’ta da büyük destek gören “Kötü kokuyorsun” kampanyası, ülkedeki zayıf altyapı sorununa ve bu konuda bir şey yapmamakla eleştirilen siyasetçilere yönelik kapsamlı bir tepkiye dönüşmüş durumda.


Kampanya yetkilileri, geçen hafta Çevre Bakanı Maşnuk’un istifası, yeni meclis seçimlerinin düzenlenmesi, çöp toplama hizmetlerinin belediyelere devredilmesi ve göstericilere karşı şiddet kullanan yetkililerin cezalandırılması talepleriyle eylem düzenleme kararı almıştı.

Geçen hafta konuyu ele almak üzere toplanan kabine ise, özel atık toplama şirketlerinin talep ettiği fiyatların çok yüksek olduğu gerekçesiyle bir anlaşmaya varamamıştı.