Lübnan basını: ABD ve Türkiye, Suriye'ye karşı savaşı devam ettirmek istiyor

Lübnan basınında yer alan bir değerlendirmede, ABD ve Türkiye'nin Rusya ve Suriye'ye karşı yıpratma savaşına devam etmek istediği, Cerablus operasyonu ile birlikte Türklerin ve ÖSO'nun kendilerine güvenlerinin yerine geldiğini yazıldı.

Dış Haberler

Türkiye'nin, ÖSO ile birlikte ABD desteğiyle Cerablus'a girmesinin yankıları sürüyor.

Lübnan'dan yayın yapan Es-Sefir gazetesinden Muhammed Ballut, Cerablus operasyonu ile birlikte, ABD'nin, birbiriyle didişen müttefiklerine "iktidar dağıtımı" yaptığını yazıyor.

Bu dağıtıma göre, Kuzey Halep'te "ılımlılar", Halep kapılarında Türkler ve Fırat'ın doğusunda da Kürtler yer alıyor.

CERABLUS'UN 'MUHALİFLERE' VERDİĞİ CESARET

Cerablus hamlesi ile birlikte yalnızca Kürtlerin değil, Suriye ve Rusya'nın da "çevrelendiğini" savunan yazar, Halep'e yönelik yeni bir baskı unsurunun oluştuğunu kaydediyor.

Ballut, Rusya'nın Halep için önerdiği 48 saatlik ateşkesin, "cesaretlenen" muhalifler ve Türkiye nedeniyle reddedildiğini söylüyor. 

Silahlı muhalefetin BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya, "ya istifa et, ya da Hillary Clinton'ı bekle" dediğini ileri süren Ballut, ABD ile Türkiye'nin, Rusya ve Suriye'ye karşı yapılan yıpratma savaşını devam ettirmek istediğini, bunun için Cerablus'tan sonra Menbic'e, ve daha sonra da Halep kapılarına dayanmayı hedefledikşerini yazıyor.

ABD EKİBİNİ TOPLADI: IŞİD GÜNEY HALEP'TE

Es-Sefir yazarına göre, Pentagon, Suriye ordusunun tüm düşmanlarını bir araya getirdi ve aynı şemsiyenin altına topladı. 

Yazar ayrıca, ABD'nin 3 senedir Türkiye'yi Suriye'ye askeri müdahaleye ikna etmeye çalıştığını hatırlatarak, "ABD'nin istediği sonunda oldu" diyor.

Ballut, bu "düşmanlar" arasına IŞİD'i de dahil ediyor. Cerablus'tan hiç savaşmadan çekilen IŞİD'in, Güney Halep'te Hanasır yolunda orduya saldırmaya hazırlandığını söyleyen yazar, bunun ABD-Türkiye yıpratma savaşının bir parçası olduğunu düşünüyor.

Şam'ın Cerablus operasyonuna yalnızca dışişleri düzeyinde tepki verdiğini belirten Ballut, konuyu BMGK gündemine taşımamış olmasının da Rusya'nın telkinleriyle gerçekleştiğini söylüyor.

ABD, YENİ OYUNDA ÖNDE

Yazar, Cerablus operasyonu hakkında Şam'ın Rusya aracılığıyla birkaç gün öncesinden bilgi edinmiş olduğunu kaydediyor.

Es-Sefir yazarı, Suriyeli bir güvenlik heyetinin görüşmeler yapmak için birkaç gün içinde İstanbul'a gidebileceğini de sözlerine ekliyor.

Ballut'a göre Cerablus operasyonu, Suriye'de rollerin yeniden dağıtımı anlamına geliyor. Ve bu yeni sürece ABD önde giriyor.

TÜRKİYE'NİN DESTEKLEDİĞİ ÇETE ÜYESİ: HEDEF MARE

Reuters'e konuşan Türkiye destekli Sultan Murad Tugayı'ndan Ahmed Osman, sınır boyunca batıya ilerlemeyi planladıklarını söylüyor.

Bu operasyonun haftalar ya da aylar alabileceğini söyleyen Osman, Kürtlerle çatışmak istemediklerini, ancak gerekirse çatışacaklarını belirtiyor.

Osman, Cerablus'tan 70 km kadar batıya ilerlemek istediklerini, Mare'ye ulaştıktan sonra güneye ilerleyeceklerini kaydediyor.

Osman, hem Türkiye'nin, hem de ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun kendilerine hava desteği vermeye istekli olduklarını söylüyor.