Letonya: Rus savaş uçağını önlemek için NATO jetleri havalandırıldı

Letonya Silahlı Kuvvetleri, Baltık Denizi’nde Rus Hava Kuvvetleri’ne ait Il-20 uçağını önlemek için NATO savaş uçaklarının havalandırıldığını bildirdi.

Dış Haberler

Baltık ülkeleri, hava devriyesi için gereken uçaklara sahip değil. Bu nedenle, NATO’ya üye oldukları Nisan 2004 tarihinden itibaren hava sahalarını NATO savaş uçakları koruyor.

Sputnik'in haberine göre Letonya ordusunun resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “NATO’nun Baltık hava sahası koruma ekibinden İtalyan Typhoon avcı uçakları, 27 Şubat’ta Baltık Denizi’nde Rusya Hava Kuvvetleri’ne ait Il-20 uçağını önlemek için havalandırıldı” ifadesine yer verildi.

Typhoon jetleri, Baltık Denizi üzerinde Rus Hava Kuvvetleri’ne ait Il-20’yi önlemek için 9 ve 13 Şubat’ta da havalandırılmıştı. Kuzey Atlantik İttifakı’nın savaş uçakları, 3 ve 6 Şubat’ta, Baltık Denizi’nde Rus askeri nakliye uçağı İl-76 ile denizaltı savar uçağı Il-38’in tespit edilmesi üzerine havaya kalkmıştı.

Bu arada Rusya Savunma Bakanlığı, Rus Hava Kuvvetleri’nin tüm uçuşları, diğer ülkelerin sınırlarını ihlal etmeden uluslararası denizin hava sahasını kullanma kurallarına tam uyum içinde gerçekleştirdiğini defalarca açıklamıştı.