Lenin heykellerine saldırı

Ukrayna'da hükumet yanlısı kişiler tarafından Lenin heykellerine yapılan saldırılar sürüyor. Sovyet sembollerini yasaklayan yasanın meclisten geçmesinin ardından saldırılar yoğunlaşmış vaziyette.

Ukrayna'da Sovyet ve Nazi sembollerinin kullanılmasını yasaklayan yasanın parlamentodan geçmesinin ardından, iki farklı bölgede üç Lenin heykeline kimliği belirsiz kişilerce saldırı düzenlendi.

Kimliği belirsiz kişilerce düzenlenen saldırılar videoya çekilip Youtube'a yüklendi.  

Naharnet'in haberine göre Doğu Ukrayna'da Lenin'in iki heykeli maskeli kişiler tarafından pazar günü saldırıya uğradı. Yetkili mercilerin aktardığına göre Rusysa karşıtı histerinin daha önce Kiev'deki çatışmalarda vuku bulan bir benzeri daha yaşandı.

Youtube'a yüklenen videolarda, Kiev'deki parlementonun Ukrayna'da Sovyet sembollerinin kullanılmasını yasaklayan yasayı onamasından bir hafta sonra, hükümet kontrolündeki Harkov şehrinde geçen cuma üniversitelerde bulunan iki Lenin heykeli yıkıldı.

Videoda bir grubun heykelin boynuna doladıkları kancayı çekerek heykeli yere düşürüp parçaladıkları görüldü. Grup daha sonra ikinci heykelin bulunduğu yere girmek için kapının kilidini kırararak minibüs yardımıyla ikinci heykeli de devirdi.

Nazi sembollerini de yasaklayan yasa tasarısı, henüz cumhurbaşkanı Petro Poroşenko tarafından imzalanıp yürürlüğe girmemişken pek çok Ukraynalının, komünist dönemden kalma eserlere saldırmaya başladığı kaydedildi.

Kiev yanlısı hükümet ofisinin cuma günü yaptığı açıklmada, hükümet yanlılarıyla ayrılıkçılar arasında kısmen bölünen doğuda ki Luhansk kentinde, bir başka Lenin heykelinin önce Ukrayna'nın renkleri olan sarı ve maviye boyandığı ve daha sonra devrilerek parçalandığını belirtildi.

Belediye başkanı Gennady Moskal'ın ifadesine göre: "Belediye çalışanları sabah işe geldiklerinde Lenin heykelini yerde yatar vaziyette bulmuşlar. Görünenlerden anlaşıldığı kadarıyla dünya proleteryasının liderinin heykeli, önce Ukrayna renklerine boyanmış ve daha sonra çekilerek kaidesinden düşürlmeye çalışılmış, biraz sendeledikten sonra da devrilmiş. "

Çatışmaların yaşandığı diğer bir bölge olan hükümet kontrolünde ki Donesk'den yapılan açıklamada ise cuma günü kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından Kramatorsk şehrinde bulunan Lenin Heykelinin de kablolarla çekilerek devirildiği söylendi.

Rusaya yanlısı ayrılıkçılar ise kontrollerinde ki Novoazovsk kasabasında, daha önce hükümet yanlıları tarafından devrilen Lenin heykellerinin yeniden diktiklerini ifade ettiler. Dikilen heykel geçen sene hükümet yanlıları kasabayı ele geçirdiklerinde yıkılmıştı.

Yasa meclisten onandıktan bir hafta sonra komünist liderin heykellerine üç ayrı bölgede kimliği belirlenemeyen kişilerce saldırı düzenlendi.