Lavrov: Ukrayna’da ikinci bir ‘Kırım’ yaşanmayacak

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden yana oldukları ve doğu Ukrayna’nın ayrılıkçı bölgelerinin ikinci bir “Kırım vakasına” dönüşmeyeceği mesajını verdi.

Dış Haberler

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden yana olduğunu ve doğu Ukrayna’da tek taraflı bağımsızlıklarını ilan etmiş bulunan halk cumhuriyetlerini “Kırım” gibi görmediklerini belirtti.

France 24 kanalına konuşan Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile yaptığı görüşmenin ardından basına verdiği demeçte yaptığı “Ukraya’nın toprak bütünlüğü” vurgusunu pekiştirdi ve ayrıntılandırdı.

Lavrov, röportaj sırasında kendisine doğu Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinin de Kırım gibi Rusya’ya katılıp katılmayacağının sorulması üzerine, “Kırım eşsiz bir örnek. Orası bir Rusya toprağı,” yanıtını verdi. Rus bakan, devamında Kırım örneğinin bir istisna olmadığını ve “halk iradesinin bir sonucu” olduğunu söyledi.

‘DONETSK VE LUGANSK'IN ÖZERKLİĞİNİ DESTEKLEMİYORUZ’
Kırım’ın Rusya Federasyonu’na dahil olması konusunda geri adım atmayacaklarını hissettiren Lavrov, “bizim bakış açımızdan Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün devamlılığının bu haliyle desteklenmesi gerekiyor. Donetst ve Lugansk için özerklik veya federalizasyon önerimiz yok. Bu, Ukraynalıların vereceği bir karar,” sözleriyle doğu Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgelerin Ukrayna’ya bağlı kalmasından yana oldukları güvencesini verdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Fransız, Alman ve Ukraynalı mevkidaşları arasında bu sabah yaşanan telefon trafiğinin ardından, Kiev, Moskova ve Ukrayna’nın doğusundaki bölgeleri kontrol eden isyancılar arasındaki görüşmelerin en kısa sürede devam etmesi konusunda mutabık kalındığı öğrenildi. Telefon trafiğinin ABD Başkanı Obama’nın Rusya’ya dönük yeni yaptırımların yürürlüğe konacağını açıklamasının hemen ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.

Ukrayna’da AB yanlısı ve faşist örgütlerden oluşan bir koalisyonu iktidara taşıyan darbenin ardından, ülkenin Rusça konuşan nüfusunun ağırlıklı olduğu özerk bölgesi Kırım ve Sivastopol şehirleri bir referandum gerçekleştirerek Rusya Federasyonu’na bağlanma kararı almıştı. Doğu Ukrayna’nın Donbass bölgesinde ise Donetsk ve Lugnask Halk Cumhuriyetleri’nin kuruluşu ve Ukrayna’dan bağımsızlıkları tek taraflı olarak ilan edilmişti.

Bu gelişmeler üzerine, batılı ülkeler tarafından Rusya’nın “Kırım’ı ilhakı” ve ülkenin doğusundaki çatışmaları “provoke ettiği” suçlamalarıyla ekonomik yaptırımlar uygulamaya konmuştu.