Lavrov: Suriye'de yeni anayasa için acelemiz yok

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Soçi görüşmelerinde kararlaştırılan Suriye'de yeni bir anayasayı oluşturacak komisyonun kurulması için 'acelemiz yok' dedi.

Dış Haberler

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün yaptığı açıklamada Suriye’de yeni anayasayı oluşturacak komisyonun kurulması için “acele etmeye ihtiyacımız yok” dedi.

Bugün Slovak mevkidaşı Miroslav Lajcak ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basının sorularını yanıtlayan Lavrov, demeçinde "Bu süreci aceleye getirmek için hiçbir neden görmüyor. Yapay olarak kimi zaman dilimleri oluşturuyoruz. Bu süreçte nitelik her şey” ifadelerine yer verdi.

Konuya ilişkin gerilimin yükselmemesini amaçladıklarını belirten Lavrov, “Çalışmaya devam ediyoruz. Temsilcilerimiz, İran, Türkiye ve Suriye'li meslektaşlarımızla düzenli olarak bir araya geldi. Birleşmiş Milletler yetkilileri de dahil olmak üzere tüm ilgili taraflarla temas halindeyiz” dedi.

30 Ocak’ta Rusya’nın Soçi kentinde toplanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nde Birleşmiş Milletler Özel Suriye Özel Elçisi Staffan de Mistura ile birlikte ülkenin yeni anayasası üzerinde çalışacak bir anayasa komitesi kurulmasına karar verilmişti.

Komitenin en az 50 üyeden oluşması gerektiğini öne süren BM elçisinin, yakın gelecekte Cenevre'de bir komite toplantısına ev sahipliği yapmayı planlıyor.

Komitenin Suriye anayasasını değiştirmeye yönelik tavsiyeleri doğrultusunda, ülkede BM destekli bir genel seçime gidilmesi öngörülüyor.