Lavrov: Nükleer müzakerede İran’la ön anlaşmaya varıldı

İran’ın nükleer enerji çalışmalarına ilişkin P5+1 üyeleriyle yaptığı müzakerede bugün bir ön anlaşma imzalanması bekleniyor. Lavrov, ana başlıklarda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Dış Haberler

İran’la ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin’den oluşan P5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerinde bugün bir ön anlaşma imzalanması bekleniyor. Anlaşmanın imzalanması haline 12 yıldır devam eden anlaşmazlığın çözümü konusunda önemli bir aşama kaydedilmiş olacak.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, TASS haber ajansına “bütün ana noktalarda” anlaşmaya varıldığını söylerken, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de anlaşmanın bugün imzalanmasını beklediklerini ifade etti.

ÖN ANLAŞMA NELERİ KAPSAYACAK?

Lavrov ön anlaşmanın barışçıl amaçlı nükleer enerji çalışmaları yapıldığını doğrulamaya yönelik bir mekanizma oluşturulmasını ve İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılmasını içereceğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı, P5+1 ile İran arasında çözülmesi gereken daha pek çok sorun olduğunu sözlerine ekleyerek, “Ön anlaşma çalışmanın bittiği anlamına değil, Kasım’da üstlendiğimiz sorumlulukları yerine getirdiğimiz anlamını taşıyor” dedi.

FRANSA AYRILIYOR

Reuters’e konuşan bir Fransız diplomat ise, Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un görüşmeleri “yararlı olacağı” bir zaman geri gelmek üzere terk edeceğini söyledi. Fabius’un Lozan’da devam eden görüşmeleri terk etmesinin ciddi bir soruna işaret edip etmediği henüz netleşmedi.