Lavrov: Kore yarımadası nükleerden arınmalı

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Kore yarımadasının nükleerde arındırılmasını hedeflediklerini ancak KDHC’nin meşru çıkarlarına “istisnasız herkesin” saygı duymasını beklediklerini söyledi.

Dış Haberler

Güneydoğu Asya Ulusları Cemiyeti’nin (ASEAN) Malezya’da gerçekleştirilen 48. toplantısına kalıtan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Kore yarımadasının nükleer durumuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (DKHC) Dışişleri Bakanı Lee Yong Soo ile görüşen Lavrov, basına verdiği demeçte, “hedefimiz herkes için kabul edilebilir bir anlaşmaya [Kore yarımadasının] nükleerden arındırılmasını sağlamaktır. Bölgedeki tüm ülkelerin, tabii KDHC’nin de, güvenliğini istiyoruz. Kuzey Kore’nin meşru çıkarlarına istisnasız herkesin saygı duyması gerekir” sözlerini kullandı.

Geçtiğimiz haftalarda İran ile batılı güçler arasında varılan nükleer anlaşmasının ardından gözler KDHC’ye çevrilmiş, KDHC kendisinin “halihazırda bir nükleer güç olduğunu” hatırlatarak tek taraflı olarak bu durumundan taviz vermeyeceğini deklare etmişti.

ASEAN Güneydoğu Asya’daki 10 ülkeyi bir araya getiren bir uluslararası bölgesel kuruluş. Üyeler arasında Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur, Tayland, Brunei, Kamboçya, Laos, Myanmar ve Vietnam bulunuyor.