Lavrov: 'ılımlı muhalifler' el Nusra'dan emir alıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın, Nusra Cephesi'ne daha fazla desteğin temin edilmesine kesinlikle izin vermeyeceğini belirtti.

Dış Haberler

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın, Suriye’de el-Kaide örgütünün kolu olan ve belli başlı devletler tarafından desteklenen Nusra Cephesi'ne daha fazla desteğin temin edilmesine kesinlikle izin vermeyeceğinin altını çizdi.

Al-Masdar'ın haberine göre Roma’da düzenlenen Akdeniz Diyalog Forumunda konuşan Lavrov, Halep’te bulunan ve bir kısım devletler tarafından "ılımlı muhalifler" adı verilen silahlı grupların tamamının Nusra Cephesi'nin müttefikleri olduğu ve bu radikal terör örgütünden komuta aldıklarının altını çizdi.

Lavrov ABD'nin, Suriye konusunda varılan anlaşmayı hayata geçirmemekle büyük bir hata yaptığını vurguladı. Halep’te uluslararası kanunların dürüst ve katı bir şekilde hayata geçirilmesi gereğini belirten Lavrov, yapılan anlaşmada "ılımlı muhalifler" olarak anılan grupların terör örgütlerden bağlantılarını kesmeleri ve siyasi çözüme ön koşulsuz dahil olmalarının öngördüğünü belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Halep konusunda çıkan bilgi ve haberlerden emin olunması gereğine dikkat çekerken, Suriye İnsan Hakları Gözlem Evi (SOHR) gibi merkezi Londra’da bulunan tarafların verdikleri bilgilerin temel alınmaması önemini kaydetti.

İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni ise basın konferansında yaptığı açıklamalarda, Suriye’deki krize askeri müdahalenin kesinlikle bir çözüm yaratmayacağını, bunu da yıllar önce birçok kez ifade etmeye çalıştıklarını söyledi. Halep’e insani yardımların ulaştırılması gereğini ifade eden Gentiloni, bu bağlamda Rusya’nın oynadığı role vurgu yaptı.