Lavrov: Çatışmasızlık bölgeleri anlaşmasının hedefi Suriye'yi bölmek değil

Rusya Dışişleri Bakanı, çatışmasızlık bölgeleri anlaşmalarının geçici olduğunu ve kimsenin bu anlaşmaları Suriye'yi bölmek için kullanmaması gerektiğini kaydetti.

Dış Haberler

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suudi mevkidaşı Adil el-Cubeyr ile bir araya geldi.

Basın toplantısında konuşan Lavrov, çatışmasızlık bölgeleri hakkında konuştu ve bu anlaşmaların ülkedeki şiddeti durdurmak için yapıldığını hatırlattı.

Bunların geçici önlemler olduğunu, anlaşmaya taraf olan kimsenin bu anlaşmaları sonsuza kadar devam ettirmek ve Suriye topraklarında "etrafı çevrilmiş bölgeler" yaratmak niyetinde olmadığını belirtti.

Çatışmasızlık bölgelerinin, ulusal uzlaşma komiteleri aracılığıyla diyalogun başlatılmasını da hedeflediğini kaydeden Lavrov, bu bölgelerdeki komitelerin hükümetle görüşmelere başlamakla da ilgilendiğini sözlerine ekledi.

Rus diplomat, Cenevre görüşmeleri için Suudi Arabistan'ın muhaliflerden heyet oluşturma çabalarına da destek verdiklerini belirtirken, benzer bir sürecin Astana'da da yaşandığını vurguladı.

Adil el-Cubeyr de, iki ülkenin uluslararası hukuk ve başka ülkelerin iç işlerine karışmama doğrultusunda Suriye'nin egemenliğine saygı ve çatışmaların sonlandırılması konusunda "birlik olduğunu" söyledi.