Lavrov: Batı'nın kimyasal soruşturmayı engellemesi Esad'ı devirme amaçlı

Rusya Dışişleri Bakanı, Batılı ülkelerin, Moskova'nın OPCW heyetinin İdlib'e giderek "kimyasal saldırı" bölgesinde bizzat araştırma yapmasını bloke ettiğini açıkladı.

Dış Haberler

Suriye'nin İdlib kentinde "kimyasal saldırı" iddialarının yerinde soruşturulması Batılı ülkeler tarafından engelleniyor.

RT'de yer alan habere göre Çinli mevkidaşı Wang Yi ile Astana'da basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kimyasal Silahların Önlenmesi Örgütü'nün (OPCW) İdlib'de "kimyasal saldırı" olduğu iddia edilen bölgeyi yerinde ziyaret etmesi önerisinin, Batılı ülkeler tarafından reddedildiğini kaydetti.

Lavrov bu reddin, BMGK'nın Suriye hakkında "siyasi uzlaşma ve geçiş"i tarif ettiği 2254 No'lu karara tezat teşkil ettiğini, bu durumda Batılı ülkelerin Beşar Esad'ı devirmeyi hedeflediğini belirtti.

Rusya'nın önerisinde, "kimyasal saldırı"da kullanılan uçakların havaladığı iddia edilen Şayrat Üssü'ne ziyaret de bulunuyordu.

Lavrov, Fransa ve Britanya'nın "saldırı bölgesinden numuna aldıklarını" söylediğini, ancak ne Fransa'nın, ne Britanya'nın ne de OPWC'nin bu numuneleri ne zaman, nereden ve kimler tarafından alındığına ilişkin soruları yanıtlamadığını vurguladı.

Lavrov, OPWC'nin "itibarsız bir örgüt" haline gelmeye çok yakın olduklarını da sözlerine ekledi.