Lavrov: ABD ile ikili ilişkileri normalleştirmek için adım atma konusunda anlaştık

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada 'diyalog kanallarını yeniden açma' kararı aldıklarını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile "ikili ilişkilerin normalleşmesi yönünde adım atma" ve "diyalog kanallarını yeniden açma" konusunda anlaştıklarını söyledi.

Rusya'yı ilk kez ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Karadeniz kıyısındaki Soçi'de Lavrov'la bir araya geldi. İkili, yaklaşık 3 saat süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

'SOMUT ADIMLARATMA' KARARI

Sputnik'in haberine göre Lavrov, "Rusya ve ABD arasındaki gerilim, dünyadaki genel durumu kaçınılmaz olarak olumsuz etkiliyor. Bu durumu düzeltmek için somut adımlar atma konusunda fikir birliği sağladık. Moskova, Washington'la diyaloğu normalleştirmek istiyor ve bunu gerçekçi buluyor" dedi.

Rusya ve ABD arasında ünlü siyasetçiler, eski askerler, diplomatlardan oluşan bilirkişi grubu ile iki ülkeden önde gelen iş insanlarının yer alacağı iş konseyi kurulmasını önerdiğini anlatan Lavrov, "Uzmanlar, dışarıdan bakan taraflar olarak, Moskova ve Washington'un oluşan güvensizliği nasıl aşabileceğini belirlemeye, savunma alanındaki eylemlerin doğru yorumlanmasına ve silahlanma yarışının önlenmesine, gelecekte yeni alanlarda işbirliği kurulmasına yardımcı olabilir. İş konseyi de, iki tarafın çıkarına olacak ekonomik işbirliği için gereken koşulların oluşturulması konusunda destek sunabilir" ifadelerini kullandı.

Lavrov, ABD''de "Rusya'nın seçimlere müdahalesi" soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller'in raporunu yayınlamasından sonra ABD ile görüşmelerin yeniden başlamasını beklediklerini ifade etti.