Latin ülkeleri 2020 hedefleri için Ekvador'da toplandı

Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu'ndan bakanlar ve temsilciler Ekvador'un önerisiyle 2020 hedeflerini görüşmek üzere toplandı. Hedefler arasında yoksulluğun azaltılması, bilimin ve eğitimin geliştirilmesi bulunuyor.

Dış Haberler

Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) Ekvador'da toplanarak, 2020'ye dair Ekvador'un önerdiği 5 hedefi görüştü. Yoksulluğun azaltılması, bilime ve teknolojiye yatırımın arttırması, eğitimin geliştirilmesi gibi konularda atılabilecek adımlar ve uzun süreli stratejiler konuşulurken, hedeflerin önümüzdeki bir kaç ay içerisinde belirleneceği açıklandı.

Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, "Yoksulluğu ne kadar düşüreceğimizi planlamamız lazım. Eğitimde, bilimde ve teknolojide nasıl ilerleyeceğimizi, iklim değişikliğiyle nasıl mücadele etmek için neler yapabileceğimizi, kalkınma ve altyapı için nasıl finansman sağlayabileceğimizi bulmalıyız" derken, petrol şirketlerinin Ekvador sularında yarattığı kirlilik de görüşüldü. Venezuela Dışişleri Bakanı Delcy Rodriguez, bölgenin "anti-neoliberal bir model" ürettiğini söylerken, Latin Amerika'nın bugün 1990lardaki gibi olmadığını vurgulayarak, halklar için yararlı politikalar üzerine kurulu bir model geliştirildiğini söyledi.

CELAC üyeleri, Avrupa Birliği, Rusya, Türkiye, Hindistan, Japonya ve Çin ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğinde de uzlaştı. Güney Amerika ülkeleri, ortak hedefler belirlemenin CELAC üyeleri arasındaki bağları güçlendireceğini ve halkların yaarına olacak kalkınma hedefleri yaratacağını aktarıyor.