'Lafazanis ve SYRIZA no.2'

Lafazanis liderliğindeki Sol Platform'un SYRIZA'dan ayrılması ve parti kurması ile ilgili Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) yayın organı Rizospastis'in "Görüşümüz" köşesinde yayımlanan yorumu soL okuyucuları ile paylaşıyoruz.

KKE'nin günlük yayın organı Rizospastis'te dün yayımlanan "Lafazanis ve SYRIZA no.2" başlıklı yazı şöyle:

Yeni SYRIZA olmak için can atan Bay Lafazanis ve şürekası halkı yeni illüzyonların içine çekip tuzağa düşürmeye çalışıyor yani AB içinde ve kapitalistler iktidardayken memorandumların iptal edileceğini ve halk yararına politikalar geliştirileceğini söylüyorlar. "Halkın Birliği"nin(*) önde gelen isimlerinin de katılımıyla hep birlikte inşa ettikleri SYRIZA'nın eski söylemi çöktüğünden, Bay Lafazanis ve şürekası şimdi bu söylemin yeni bir versiyonunu oluşturuyorlar.

Bay Lafazanis, elbette, KKE'ye işbirliği teklif edecek kadar yüzsüzleşti. Bugün birbirini aldatan çiftler gibi davranan Bay Çipras'ın ve Lafazanis'in çevresindekilerin tıpkı daha önce yaptığı gibi.    

Birbirimizi tanıyoruz. 1991 yılında Bay Lafazanis'in şürekası bir tercih yaptı. KKE'yi likide etmeyi beceremediklerinden her türlü oportünist bulamacı kurdular ve bu tarz yapılarla işbirliğine girdiler. AB'yi ve kapitalizmi kabul etmek ve temize çıkarmak için sistem içinde pek çok sınav verdiler.

"İlk sol hükümet"e ve vahşi 3. memoranduma uzanan gelişmeler kendi imzalarını taşımaktadır. Sorumluluğa ortaktırlar. Eğer KKE'den "cinayete ortak olmasını" istiyorlarsa, son derece cahiller demektir. KKE, sol barbarlığa asla boyun eğmedi ve eğmeye de hiç niyeti yok. Bundan böyle her radikal solcu için tek yol vardır ve bunun lamı cimi yoktur: Devrime giden yolu açması için KKE'yi desteklemek.


(*) SYRIZA'dan ayrılan Sol Platformun kurduğu yeni partinin adı.