La Diada Günü: Barselona'da yüz binler Katalonya'ya bağımsızlık istedi

İspanya'nın özerk Katalonya bölgesinin başkenti Barselona'da bugün yüz binler, Katalan ulusal bayramı 'La Diada'yı kutlamak için meydanları doldurdu. Gerçekleştirilen mitingde bağımsızlık ve ayrılıkçı liderlere özgürlük talebi öne çıktı.

Dış Haberler

İspanya'nın özerk Katalonya bölgesinin başkenti Barselona'da bugün yüz binler, Katalan ulusal bayramı "La Diada"yı kutlamak için meydanları doldurdu. Gerçekleştirilen mitingde bağımsızlık ve ayrılıkçı liderlere özgürlük talebi öne çıktı.

Geçtiğimiz haftasonu mitinge çağrı yapan Katalonya Başkanı Quim Torra, bu yılki La Diada gününü tarihsel olarak nitelemiş ve "Cumhuriyet istediklerini" belirtmişti.

Her yıl 11 Eylül'de kutlanan La Diada, Katalonya'nın bağımsızlığını İspanya'ya kaybetmesine yol açan 1714 Barselona kuşatmasının da anıldığı bir tarih. Ancak daha sonra, 1980 yılında, İspanya parlamentosunda kabul edilen 11 Eylül Günü Yasası (La Diada de l'Onze de Setembre) ile ilk defa Katalonya'da bir parlamento kurulması ve özerkliğin tanınmasıyla, 11 Eylül bir ulusal sembole dönüştü.

'FRANCO GÖRSE GURUR DUYARDI'

Bugün gerçekleşen mitingde kürsüye çıkan yabancı avukatlar, Katalan ayrılıkçılara desteklerini açıkladılar. Katalan ayrılıkçı liderlerinin davalarına müdahil olan yabancı avukatlar adına açıklamayı Pakistan asıllı İngiliz Avukat Aamer Anwar okudu. 

"1 Ekim'de İspanya devleti bütün kabadayılık, şantaj, taciz, kışkırtma ve saldırı taktiklerini kullandı" denilen sert açıklamada, "General Franco, kendi faşist diktatörlüğü gibi davranan modern İspanya'yı görse gurur duyardı" ifadeleri kullanıldı.

Yabancı avukatların kürsüden okunan açıklamasında, "Kendi kaderini tayin hakkı temel bir insan hakkıdır ve 300 yıllık baskının ardından, İspanya, Katalonya'nın bağımsızlığını yeniden kazanma isteğini bastırmayacak, bastıramayacaktır" dendi.

Coşkunun yüksek olduğu mitingde İtalyan partizanlarının marşı Bella Ciao (Çav Bella) söylendi.

NE OLMUŞTU?

Katalonya Bölgesel Yönetimi, geçtiğimiz yıl 1 Ekim tarihinde tek taraflı bir adım atarak, yurttaşları bağımsızlık referandumuna çağırmıştı. İspanya hükümeti, geçersiz ilan ettiği referandumu, oylama günü şiddetli bir polis müdahalesiyle bastırmıştı. 

Ülkede artan huzursuzluklar ve son olarak Katalonya olayları sebebiyle düşen muhafazakar hükümetin ardından, mevcut Başbakan Pedro Sanchez'in liderliğindeki sosyal demokrat Sosyalist Parti hükümete gelmişti. 

Halihazırda 7 ayrılıkçı lider tutuklu ve pek çoğu yurtdışına kaçmış bulunuyor.