Kuzey Halep'te 'muhalifler' zor durumda

Halep'in kuzeyinde ABD ve Türkiye tarafından desteklenen "ılımlı" muhalifler, IŞİD karşısında tutunmakta zorlanıyor.

Dış Haberler

Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Türkiye sınırında "ılımlı" cihatçılara karşı ilerleyişi sürerken, ABD ve Türkiye destekli silhalı gruplar çöküşün eşiğinde.

Vice News'den Sam Heller'ın haberine göre, Azez ve Mare'deki "ılımlı" kalelerine yönelik IŞİD saldırısına karşı, çeteler ve destekçileri ölüm-kalım savaşı veriyor.

Halep kökenli bir gazeteci, Gaziantep'ten yaptığı açıklamada, cihatçıların yabancı destekçilerinin onlara "Sisifosvari" bir savaş emrettiğini iddia etti. Bunun anlamı, "ılımlıların" yeniden kaybedeceği kesin olduğu hâlde, IŞİD'in elindeki bölgeleri almaya tekrar tekrar yönelmesi.

Azez-Mare savaşı, Kilis'teki bir "ortak operasyon odası"ndan yönetiliyor. Bu odada üç ABD-Türkiye destekli grup bulunuyor: Liva el-Mutasım, Firkat el-Hamza ve Firkat el-Sultan Murad. Bu "ılımlılar"ın hepsi Pentagon'un eğit-donat programı çıkışlı.

Bir Azezli "din adamı", ABD-Türkiye destekli grupların komutanlarının savaşı "masa başı iş" olarak gördüğünü, sabah Türkiye'den savaşmaya gelip akşam yeniden Türkiye'ye döndüklerini söyledi.

Bazı "ılımlılar", ABD'nin Kuzey Halep'in tamamen IŞİD'in eline geçmesi istediğini, daha sonra bu bölgeyi YPG'ye temizletmeyi hedeflediğini iddia etti.

YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Kuvvetleri'nden (QSD) Ahmed el-Sultan, "IŞİD Azez'e girerse elimiz kolumuz bağlı durmayacağız" dedi. Sultan, "Kuzey Halep'teki IŞİD karşıtı grupların başarısız olduğu açık" sözlerini sarf etti.