Kuveyt medyası: ABD ve Rusya, Suriye'de İran'ın etkisini sınırlandırmada anlaştı

Kuveyt'ten yayın yapan bir gazete, ABD ile Rusya'nın, Suriye'deki İran etkisinin azaltılması konusunda konsensüse vardığını ileri sürdü.

Dış Haberler

İsrail'in Suriye'de Rusya'dan istediği "İran ve Hizbullah etkisinin sınırlandırılması" meselesinde ortaklığa varıldığı öne sürüldü.

Kuveyt'ten yayın yapan Er-Rai gazetesi, ABD, Rusya ve İsrail'in, Suriye'deki İran yanlısı milislerin önce etkisinin sınırlandırılması, nihayetinde de ülkeden tamamen çıkartılması konusunda konsensüse vardığını yazdı.

Gazetenin aktardığına göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Moskova ve Washington ile, İran ve Hizbullah'ın İsrail'e "varoluşsal bir tehdit" oluşturduğuna dair mutabakata vardı.

Er-Rai'ye konuşan ABD'li yetkililer, İsrail'in Suriye'nin güneyinde İran yanlısı grupları vurmasına Rusya'nın orta ve kuzey Suriye'deki istikrarı sağlamak için yaptığı baskının eşlik ettiğini söylediler.

ABD'li yetkililer, Rusya'nın SUriye'nin belirli bölgelerinden çekilerek buraların kontrolünü Suriye ordusuna vermeye açık olduğunu da belirttiler.

Ancak İran'ın Suriye'ye verdiği askeri, siyasi ve ekonomik destek, Tahran'ın etkisini sınırlandırmayı zorlaştıran faktörler olarak görülüyor. Rusya ile Suriye'nin bu konudaki nihai kararı vermediği de haberde vurgulananlar arasında.