Kübalıların sevgili oyunu: Satranç

Sosyalist Küba, sokaklarında pek çok satranç kulübü görebileceğiniz, kaldırımda satranç oynayan insanlara rastlayacağınız belki de tek ülke...

Dış Haberler

4 yaşındaki Ana henüz okuma yazma bilmiyor ve sayı saymayı yeni öğreniyor ancak iyi bir satranç oyuncusu, çünkü o bir Kübalı.

1959'da devrimini yapan Küba'da satranç, devrimin eğitim ve sosyal yaşamı dönüştürme programının önemli tercihlerinden biri oldu. Devrimin liderleri Fidel Castro ve Ernesto Che Guevara'nın da, iyi birer satranç oyuncusu olduğu biliniyor.

Devrimden sonra satranç, okulların müfredatına eklendi, sokaklarda çok sayıda satranç kulübü kuruldu ve Latin Amerika Satranç Yüksek Enstitüsü (ISLA) turnuvalar düzenledi, bölgeye satrancı tanıttı.

'BUGÜN DANS MI EDECEĞİM SATRANÇ MI OYNAYACAĞIM'

Ana'nın 30 yaşındaki annesi Monica Barroso, kızının okuldan her dönüşünde dans mı edeceğini yoksa satranç mı oynayacağını sorduğunu, bundan çok mutlu olduğunu söylüyor. 

Havana'da sokaklarda satranç oynandığına şahit olmak olağan bir durum. 

Eski bir matematik profesörü olan ve şimdi ressamlık yapan 61 yaşındaki Rolando Ramos, haftada beş gün beş saat satranç oynadığını ve öğrettiğini söylüyor.

Ülkedeki devlet televizyonu da, satrancın öğretildiği bir program yayınlıyor. ISLA direktörü, ekranda satrancı anlatan öğretmenlerden biri ve program Kübalıların en çok izlediği yayınların başında geliyor.

Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından satrançta verilen en ileri ünvan olan  "Büyük usta" ünvanına sahip 43 Kübalı bulunuyor ve bunların 9'u kadın.

33 yaşındaki Leinier Dominguez, ülkenin satranç yıldızı ve FIDE'nin dünyadaki ilk 100 oyuncu listesinde 17. sırada yer alıyor.