Kosova Özel Mahkemesi eski UÇK militanları için suç duyurusu hazırlayacak

6 yıl önce Avrupa Konseyi tarafından Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) militanlarının savaş suçlarına karıştığı iddialarının yer aldığı bir rapor hazırlanmıştı. Söz konusu iddialara ilişkin kovuşturmayı yürüten özel mahkemenin ilk iddianamesinin neredeyse hazır olduğu duyuruldu.

Dış Haberler

Kosova savaşı öncesinde ve sonrasında da cinayet, adam kaçırma, işkence ve diğer insan hakları ihallerinden sorumlu tutulan Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) grubunun eski militanları, özel mahkemenin usul kurallarının yedi gün içerisinde yürürlüğe girmesiyle yakında sanık sıfatıyla davaya dahil edilecek.

Son yıllarda medyada kimin suçlanacağı konusunda çok sayıda spekülasyon yer alıyordu. Hatta Kosova Devlet Başkanı Hashim Thaci'nin de söz konusu iddialara yönelik suçlamalarda adı geçiyordu.

Ancak Savcı David Schwendiman bugüne kadar isimleri gizli tutmayı başardı.

2016 yılının Kasım ayında Kosova özel mahkemesinin başsavcısı olarak atandıktan sonra ilk röportajını Balkan Investigative Reporting Network'e veren David Schwendiman, "Örgütlerin peşinde değilim, etnik kökenlerin peşinden de gidemem, sadece suçların bireysel sorumluluğuna bakıyorum" şeklinde konuşmuştu. 

Öte yandan Kosova'da pek çok kişi, suçlanan eski militanların gönüllü olarak mahkemeye teslim olacağına inanıyor.

Kosova Kurtuluş Ordusu üyeleri tarafından işlenen suçlarla ilgili ayrıntılı olarak konuşan son kişi, Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan rapordaki insan hakları ihlalleri iddialarını araştıran AB Özel Görev Gücü Başkanı Clint Williamson oldu.

2014'te yaptığı açıklamada Williamson, "Kosova'daki Sırplara, Romanlara, Arnavutlara ve diğer azınlık nüfusa yönelik suçlardan sorumlu üst düzey Kosova Kurtuluş Ordusu yetkililerine karşı iddianame hazırlamak için yeterli kanıtın toplandığını söyledi.

Williamson'a göre, Kosova'da Sırp ve Romanlara yönelik etnik temizlik yapıldı.

Williamson, kanıtlara göre suçların kişisel olmadığını, örgütlü bir tarzda işlendiğini ve 1999 Haziran ayından sonra meydana gelen suiistimallerin insanlık suçlarıyla sonuçlandığını da belirtti.

Mahkemenin resmi dillerinin Arnavutça, Sırpça ve İngilizce olacağı belirtilirken özel mahkemenin tanıklarının güvenliğini sağlamanın yanı sıra Kosovalı Arnavutların zihninde meşruiyetini sağlamada da ciddi zorluklar yaşayacağı düşünülüyor.

Suçlu bulunan sanıklar, Kosova dışındaki hapishanelere yönlendirilecekler.