Kosova, eski UÇK'lıyı 'savaş suçuyla' yargılıyor

Eski Kosova Kurtuluş Ordusu militanı Remzi Shala hakkında "Sırbistan ile işbirliği yaptığından şüphelenilen Arnavut bir sivilin kaçırılması" suçlamasıyla iddianame sunuldu.

Dış Haberler

Yugoslav iç savaşı sırasında "Kırmızı Elma" lakanıyla bilinen Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) militanı Remzi Shala, bir Kosovalı Arnavut sivili birkaç gün gözaltına alarak savaş suçu işlemekle suçlandı. 

Balkan Insight'da yer alan habere göre söz konusu sivilin daha sonra güney Suvareka'daki Dulje köyünde ölü olarak bulunduğu söyleniyor.

İddianame, silahlı ve maskeli Shala ve diğer militanların, Sırp kuvvetleri ile işbirliği yaptıklarından şüphelenmeleri nedeniyle Haxhi Perteshi'yi 26 Haziran 1998'de saat 11:00'de evinde gözaltına aldığını söylüyor.

İddianamede, "Birkaç günlüğüne, konumu bilinmeyen bir yerde kilitli bırakıldıktan sonra, 1 Temmuz 1998'de Haxhi Perteshi'nin cesedi, Dulje köyünün merkezine yakın bir yolun kenarında bulundu" ifadeleri yer alıyor

Remzi Shala'yı sivillere karşı savaş suçlar işlemekle da itham eden iddianamenin 19 Ekim 2016'da hazırlandığı ancak bugüne kadar varlığından kamuoyunun haberdar edilmediği belirtiliyor.

İddianamenin savcılık tarafından Haxhi Perteshi'nin oğlu Agron Perteshi'nin 26 Haziran 1998 gecesi Dulje köyünde evin dışındaki avluda yaşananlara tanık olduğunu bildirmesi üzerine hazırlandığı bilgisi veriliyor.