Körfez'de deprem: Katar; BAE ve Suudi Arabistan'daki elçilerini geri çağırdı

Bir dizi bölgesel başlıkta anlaşmazlık yaşayan Katar ve diğer Körfez ülkeleri arasındaki gerilim doruk noktasına ulaştı. Doha, başta BAE ve Suudi Arabistan olmak üzere, Körfez ülkeleri ile Mısır'daki büyükelçilerini geri çağırdı.

Dış Haberler

Körfez İşbirliği Teşkilatı (KİT) içerisindeki gerilim tam anlamıyla su yüzüne çıktı.

Qatar News Agency'nin duyurduğuna göre, Katar yönetimi, BAE, Bahreyn, Kuveyt, Mısır ve Suudi Arabistan'daki büyükelçilerini geri çağırma kararı aldı.

Katar Dışişleri Bakanı, Al Arabiya'ya konu hakkında açıklama yapmaktan kaçındı. 

Öte yandan bazı Twitter kullanıcıları, Qatar News Agency'nin "hacklendiğini" ve haberin doğru olmadığını ileri sürdüler.

Buna rağmen Katar ile diğer Körfez ülkeleri arasında bir süredir devam eden gerilimin son zamanlarda yükseldiği bir sır değil.

Dün de Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El-Thani, Trump yönetimi ile "gerilimleri" olduğunu söylemiş ve İran'ı "İslami bir güç" olarak gördüklerini belirtmişti.

İran'a yönelik düşmanlığı körüklemenin akıllıca olmadığını savunan Emir, ülkesindeki Amerikan üssünün, Katar'ı "bazı komşu ülkelere karşı koruduğunu" iddia etmişti.

İsrail ile ilişkileri "iyi" olarak nitelendiren Şeyh Temim, Hamas'ı da Filistinlilerin "resmi temsilcisi" olarak ilân etmişti.

Katar'ın "adaletsiz bir kampanya" ile karşı karşıya olduğunu savunan Emir, ülkesinin "terörle ilişkilendirilmeye" çalışıldığını vurgulamıştı.

Emir, BAE, Bahreyn ve Mısır'ı "Katar hakkındaki duruşlarını revize etmeye" çağırmıştı.

Şeyh Temim, hem ABD hem İran'la aynı anda iyi ilişkiler geliştirmekle de övünmüştü.