Komünistler, Hannover'da biraraya geldi

Almanya'da komünistler, Türkiye'deki seçimleri konuşmak için biraraya geldi.

Komünist Parti Almanya örgütü tarafından ülkenin değişik kentlerinde çalışması yürütülen ''KP ve 7 Haziran Seçimi'' konulu toplantıların sonucusu 29 Mayıs Cuma akşamı Hannover'de düzenlendi.

DKP (Alman Komünist Partisi) Hannover lokalinde örgütlenen toplantıda söz alan KP Almanya Komitesi üyeleri Haluk Arıcan ve Talip Güngör kısa birer sunum gerçekleştirdikten sonra, konukların sorularını yanıtladılar.

KP, KOLAY ÇÖZÜMLERE İKNA DEĞİL

Hannover'deki toplantıda ilk sözü alan Talip Güngör, KP'nin ''kolay çözümlere ikna olmadığını'' söyleyerek, devrim ve sosyalizm mücadelesinin seçim faaliyetine indirgenmesinin sakıncalarına değindi. KP'nin seçimleri sosyalizm mücadelesinin yalnızca bir ara durağı olarak gördüğünü belirterek, ''içinden geçtiğimiz dönemde solun tanımına yönelik sulandırmalara itiraz edilerek, ortak yanların değil, farklılıklarımızın altının çizilmesi gerektiği''ni belirtti.  HDP'nin solun tanımını sulandırmaya çalışan politik söylemini eleştiren T. Güngör, ''Syrizacılığı Türkiye koşullarında yinelemek isteyenler, Syriza'nın dahi gerisine düşmüşlerdir. Syriza'nın her ne kadar seçim sonrasında terk etse de, seçim öncesi vaadlerinde HDP'ye göre daha 'radikal' dil kullandığını, ancak HDP'nin bu kadarına dahi cesaret edemediği''ni sözlerine ekledi.

Haluk Arıcan, KP'nin ''seçim partisi'' olmadığının altını çizerek, ''Sol, iddia sahibi olmalıdır. Tecrit politikasını savunmuyoruz, ama gerektiği durumda yalnız kalmaktan da korkmuyoruz'' diye sözlerini sürdürdü. Solun iğneyle kuyu kazarcasına sabırla ve örgütlülükle davranmaya devam etmesi gerektiğinin altını çizen H. Arıcan, ''Aydınlama mücadelesinden herhangi bir gerekçeyle kaçanlarla işimiz olmaz'' dedi. Liberal basıncın hiç olmadığı kadar Türkiye siyaseti üzerinde estirildiğini belirten Arıcan, ''KP olarak siyasi hattımız ne milliyetçiliğe ne de liberalizme alan kaptırmamaktır. Aslolan, AKP'ni gitmesi değil, düzenin değişmesidir'' diye konuştu.

Konuklar arasında yer alan Gökmen Sambur, bu seçim sürecinin bir tür Haziran eylemliliği gibi işlev göreceğini söyleyerek; ''Solun tanımına dönük belirsizliklerden kaynaklı bir kırılmanın seçim sonrasında sol saflarda gerçekleşeceğini düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

Her toplumsal hareketin amacı kadar büyüyeceği gerçeğinin altı çizilen toplantıda, ''radikal demokrasi''  hedefi ile, ''sosyalist Türkiye'' hedefinin bir ve aynı şey olmadığı belirtilerek toplantı sonlandırıldı.