‘Komünist Parti’nin güçlenmesi KKE için en iyi seçim sonucudur’

Yunanistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Dimitris Kutsumbas, 7 Haziran seçimlerinde neden Komünist Parti’ye destek olduklarını, Syriza’nın HDP’ye verdiği desteği ve Yunanistan’ı nelerin beklediğini anlattı.

Haber Merkezi

Türkiye’ye 7 Haziran seçimlerinde Komünist Parti’yi (KP) desteklemek üzere geldiniz. Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE), neden seçim barajının altında kalacağı açık olan bir partiyi destekliyor?

Komünist Parti, Türkiye işçi sınıfının çıkarlarını temsil eden ve bu konuda net bir duruşa sahip olan tek parti. 

Komünist Parti’nin de, dünyadaki başka komünist partilerin de sınıf mücadelesinde ciddi zorluklarla karşı karşıya olmaları bir yana, partilerimizin günümüz toplumunu radikal bir biçimde değiştirmeye, sosyalist ve komünist bir toplum kurmaya yönelik ortak bir programı, ilkeleri ve ideolojileri bulunuyor.

‘HDP’Yİ BİLMEM AMA SYRIZA’YI İYİ BİLİYORUM’

Yunanistan’daki iktidar partisi Türkiye’deki seçimlerde başka bir partiyi desteklediğini ilan etti. Türk medyasının bir bölümü de HDP ile Syriza ve Podemos gibi partiler arasında bir paralellik kuruyor. Syriza’nın HDP’ye verdiği destek ve Syriza ile HDP arasında kurulan paralellik hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kuşkusuz Türkiye’deki durumu ve tek tek partilerin neler söylediklerini tüm ayrıntılarıyla bilemiyorum. Ancak Syriza’nın gittiği yolu göz önünde bulundurarak bir yargıda bulunabilirim.

Syriza, bir hükümet olarak halk düşmanı politikalar uyguluyor, Avrupa Birliği ve diğer uluslararası sermaye çevreleriyle yapılan anlaşmalarda belirlenmiş politikaları uyguluyor ve şu anda da halk düşmanı yeni bir anlaşmaya varmanın eşiğinde bulunuyor.

Bu pratikten hareketle bir yargıda bulunacak olursam, Syriza’nın müttefikleri ve yurtdışındaki dostları hakkında da bir fikre sahip olabilirim.  Bu, söz konusu partilerin Syriza’yla aynı yolda oldukları ve aynı yolda olmaya da devam edecekleri anlamına gelir. İster hükümet olsunlar, isterse de muhalefette kalsınlar...

KKE İÇİN EN İYİ SONUÇ

Size göre KKE açısından Türkiye’deki seçimlerden çıkabilecek en iyi sonuç nedir?

Komünist Parti ne kadar güçlenir, ne kadar iyi bir sonuç alırsa, bu Yunanistan Komünist Partisi için de sonuç o kadar iyi olacaktır.

KP’nin daha güçlü olması derken sadece daha fazla oy almasını kastetmiyorum. Seçim sürecinde işçi sınıfının, gençliğin, emekçilerin daha geniş kesimlerine hitap etme şansını kullanmasını, yeni kuvvetlere ulaşma olanaklarını değerlendirmesini, halkla ve kitle hareketleriyle bağlarını güçlendirmesini ve kendisini ideolojik, siyasi ve örgütsel açıdan kuvvetlendirmesini kastediyorum. Böylece KP önümüzdeki dönemde daha güçlü bir zemine sahip olacaktır.

KKE NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?

Yunanistan’daki duruma gelirsek; KKE’nin temel stratejisini kısaca açıklayabilir misiniz?

KKE, halkı son beş yıldır sürmekte olan derin ekonomik krizin sonuçlarından kurtarmak üzere mücadele ediyor. Partimiz bu süreçte yapılan tüm anlaşmaları ve çıkartılan halk düşmanı yasaları feshetmek, işçi ve emekçi hareketlerinin yeniden toparlanmasını sağlamak, Avrupa Birliği’nden çıkmak ve tekellerin iktidarından kurtulmak doğrultusunda; işçiler tarafından üretilen zenginliğin toplum için kullanılmasını sağlayacak bir işçi ve halk iktidarı kurmak için mücadele ediyor. Yunanistan’ın borçlarını tek taraflı olarak iptal etmeyi, ülkemizin Avrupa Birliği ve NATO gibi emperyalist örgütlerden çıkmasını; ülkemizin kalkınma potansiyelini halkın ihtiyaçlarına uygun bir şekilde değerlendirecek yeni, sosyalist bir toplum inşa etmeyi amaçlıyoruz.

Partimiz bu doğrultuda emekçi yığınlar içerisinde yoğun bir siyasi, ideolojik ve örgütsel faaliyet gösteriyor. İşçi düşmanı politikaları dayatmak için sol bir maske takan mevcut hükümetin özü itibarıyla ne olduğunu ortaya koymaya çalışıyoruz. Geleneksel olarak sermaye sınıfının hizmetinde bulunan Yeni Demokrasi (ND) ve PASOK gibi partilerin son yıllarda azalan prestijinin tamamıyla tükenmesi, oportünizmin maskesinin düşürülmesi, özellikle gençlik içerisinde faşizmin ve Nazizmin etkisinin kırılması ve gerçek anlamda radikal ve sol güçlerin KKE etrafında toplanması için mücadele ediyoruz. Partinin öncelikli olarak fabrikalarda, işyerlerinde, okullarda ve yoksul mahallelerde inşa edilmesi için çaba harcıyoruz.

Bugün KKE’nin mücadelesinde özellikle ağırlık taşıyan bir husus, bir halk ittifakı kurulması. Hem özel hem kamu sektöründe çalışanların, işsizlerin, yoksul çiftçilerin, kent merkezlerindeki küçük esnafın, her düzeydeki öğrenci örgütlerinin ve öğrencilerin ailelerinin tek bir çatı altında bir araya geldikleri bir ittifak kurmak için uğraşıyoruz.

İKİ YILDA 113 GREV VE EYLEM

Yunanistan’daki krizin ilk yıllarında, büyük kısmı Tüm İşçilerin Mücadele Cephesi (PAME) tarafından örgütlenen grevler oluyordu. Bu durum değişti mi? Ya da KKE bu açıdan farklı bir stratejiyle mi hareket ediyor?

Hayır, stratejik bir değişikliğe gitmedik. Zaten son iki yılda PAME, bir bölümü ülke çapında, bir bölümü de büyük kentlerde olmak üzere 113 adet grev ve büyük eylem örgütledi.

Bunlar sadece PAME’nin örgütlediği eylemler mi?

Evet; PAME tarafından örgütlenenler... Ancak destekleyen başka örgütler ya da yoksul çiftçilerin mücadele örgütü PASY veya kadın ve öğrenci örgütleri gibi hareketlerle birlikte yapılan eylemler de var. 

Seçimlerden sonraki dört ay içinde de önemli eylemler gerçekleştirdik. Bunlardan biri de sağlık sektöründe verilen mücadele. Hem sağlık emekçileri hem de hastalar ve hasta yakınları tarafından çok sayıda grev, eylem ve miting düzenlendi. Sağlık sektörü son derece önemli.

Benzer şekilde emekli eylemleri gerçekleştirdik. Son aylarda dört adet büyük çaplı emekli eylemi düzenledik.

PAME, 11 Haziran’da da ülkenin tüm büyük kentlerinde büyük eylemler düzenlemeye hazırlanıyor. 10 Haziran’da ise PASY ile esnaf ve sanatkarların mücadele örgütü PASEVE’nin eylemleri olacak.

Üniversite ve teknik okul öğrencilerinin mücadele cephesi de önemli eylemler gerçekleştiriyor.

Son iki ayda gençliğin ve halkın güçlü katılımıyla faşizme karşı zaferin 70’inci yılı kutlamalarını da gerçekleştirdik.

Halkın ve gençliğin emperyalizme ve savaşa karşı eylemleri de büyük önem taşıyor. Çünkü ülkemizin birçok yerinde, bu arada Ege adalarında da emperyalizme ait askeri üsler bulunuyor.

Ayrıca PAME, diğer halk örgütlenmeleri ve parti, Çipras hükümetiyle Troyka arasında yeni halk düşmanı anlaşma imzalandığı takdirde derhal eyleme geçmek üzere hazır.

SYRİZA KAYNIYOR

Bu anlaşmanın ne zaman yapılacağını düşünüyorsunuz?

Size yeni bir haber vereyim. Çok kısa bir süre önce Atina’dan olağanüstü bir Bakanlar Kurulu toplantısı yapıldığı haberini aldım. Toplantının ardından Başbakan bir basın toplantısı düzenleyerek, anlaşmanın hemen hemen hazır olduğunu söyledi. Kreditörlerin talep ettiği temel önlemleri ve yaptıkları baskıları anlattı ve halkı sakin olmaya, serin kanlı davranmaya ve bankalara akın etmemeye çağırdı.

Dolayısıyla anlaşmayı önümüzdeki hafta imzalayabileceklerini düşünüyoruz.

Çipras şimdi bu anlaşmayı parlamentoya getirecek. Hali hazırda Syriza’nın bazı yerel örgütleri ve bazı üyelerinden tepki var. Parlamentoda Syriza milletvekillerine bu anlaşmaya karşı oy vermeleri yönünde çağrı yapıyorlar. Syriza içerisindeki bazı gruplar partilerinin, KKE’nin parlamentoya sunduğu memorandumu ve onunla bağlantılı bütün kanunları iptal etmek yönündeki teklifini desteklemesini talep ediyor.

Bu durumda basındaki iddiaların aksine Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkma ihtimalinin gündemde olmadığını söyleyebilir miyiz?

Bizim değerlendirmemize göre en olası senaryo şu... Çipras hükümetinin temel yönelimi Yunanistan’ı Euro Bölgesi’nde tutmak. Ancak Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması meselesi, esas olarak Yunanistan’ın çift para birimi kullanması senaryosuna dayanıyor. Yani dış işlemler için Euro’nun, iç pazarda ise yerel para biriminin... Bunun gibi senaryoların hayata geçirilmesi halen ihtimal dahilinde. Ancak bunların olması Yunan hükümetinin pozisyonundan değil, hem Euro Bölgesi’ndeki büyük çelişki ve çatışmalardan hem de ABD ile Almanya arasındaki rekabetten kaynaklanacaktır.