Komünist komutan Aleksey Markov: Antifaşist bir cephenin parçasıyız

Alman gazetesi Junge Welt’ten Sergey Artemov, Hayalet Tugay’ın komünist biriminin komutanı Aleksey Markov ile röportaj yaptı.

Çeviri: Tulga Buğra Işık

Kasım 2014’de kurulan Hayalet Tugay’ın komünist birimi, 18 gönüllü ile yola çıkmıştı. O zamandan beri katılanların sayısı 100’ün üstüne çıktı. Hayalet Tugay, stratejik önemi olan Debaltsevo kasabasını almayı başaran Luhansk Halk Cumhuriyeti kuvvetlerinin de bir parçası.

Pek çok komünist Luhansk Halk Cumhuriyeti ordusunda savaşıyor. Ayrı bir birim de oluşturdular. Bu nasıl oldu?
Bir süre Rusya Federasyonu Komünist Partisi’nin (KPRF), Ukrayna Komünist Partisi’nin (KPU) ya da başka benzer bir gücün buna benzer bir birim oluşturmasını umduk. Ekim 2014’e kadar bekledikten sonra kendi başımıza hareket etmemiz gerektiğini fark ettik. Bu fikir başkalarının da ilgisini çekmişti.

Birimimiz Aleksey Mozgovoy Hayalet Tugayı’nın parçası. Ona katıldık çünkü tugay tamamen bağımsız bir pozisyonu temsil ediyor. Başlangıçta çoğu gönüllü çok hızlı gelip gittiğinden kimse bizi kabul etmiyordu. Adım adım saygınlığımız arttı: kimsenin içmediği ve disiplinin iyi olduğu bir savaşçı birimi biçimlendi – bu özel bir durum. Bize katılan insan sayısı diğer birimlere katılanlardan daha fazla. Savaşın aktif bölümünün başlangıcında, birimimizdeki savaşçı sayısı erzak sorunlarımıza rağmen iki katına çıktı. Bu sorunlar olmasa daha da çok insanımız olurdu. Şimdi neredeyse bir taburumuz var.

'FAŞİZME KARŞI, HALKIN GÜCÜ İÇİN'

Bize katılanlara bazı şeyleri açıklıyoruz. Maaş ödemiyoruz, içimizde askeri rütbeler yok, Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin resmi yapılarına dahil değiliz ve bize resmi destek ya da güvenlik sağlanmıyor.

Birimimizin gücü herhangi bir komünist partiye sadık olmamamızdan geliyor. Hiçbir ideolojik denetim dayatılmıyor. Duruşumuzu şöyle açıklıyoruz: Biz faşizme karşı, halkın gücü için savaşıyoruz. Bunu kabul eden herkes bize katılabilir. Askerlerin disiplinini kabul etmek önemli: alkol katı olarak yasaklı, askeri disiplin ve düzgün davranış istiyoruz. Birimin içinde ideolojik eğitimimiz var. Eğitim programımızın daha geniş kitlelere hitap ettiği ortaya çıktığından beri başka birimleri de eğitime dahil ediyoruz. Ötekileriyle çalışırken siyasi propaganda yapıyoruz ancak ideolojik zıtlaşmalar yaşanmıyor.

Neden bu savaştasınız?
Cevap siyaset felsefesinin sorunlarından daha kolay olabilir. Kadın ve çocukların öldürülmesini- ikiyüzlüce ve zevk için- kabul etmiyorum. Diğer tarafta kim olursa olsun –Naziler, milliyetçiler, emperyalistler. Bizim fikrimize göre Kiev’de faşistler iktidara geldi. Ukrayna’da faşizm olmadığını göstermek için yapılan tüm çabalar şaka gibi. Bunu Rusya ve Ukrayna arasındaki bir savaş gibi göstermek absürt. Ukrayna’da bizim tarafımızda daha çok insan olduğunu düşünüyorum. Bizim tarafımızda farklı ideolojilerden insanlar var. Karşımızdaysa sadece faşizmin silahlı kuvvetlerinin egemen olduğu tek bir ideoloji var.

'KREMLİN'İN DAYATMASINA KARŞI ÇIKTIK'

Neden biriminiz Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin resmi silahlı güçlerine dahil değil? Onlarla nasıl çalışıyorsunuz?
Geçen yaz Kremlin Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetleri’nde dikey bir hükümet iktidarı yapılanması dayattı. Bu Rusya’nınkine çok benziyor ancak daha zayıf, daha yolsuz, daha denetim altında. Buradaki siyasi etki sahip olduğunuz silahlı kuvvetlerin sayısına ve erzaka ulaşımınıza daha çok dayanıyor. Eğer askerleriniz ve erzakınız yoksa çok tanınsanız bile hiç kimse değilsiniz. Resmi yapılanmaya dahil olabilenler erzak ve mermi aldı. Onlara karşı çıkanlarsa bir şekilde ikmalden yoksun bırakıldı, buna insani yardım da dahil. Ancak yapılar erzak olmadan verimli biçimde var olamaz. Bu sebeple Hayalet Tugay tek büyük bağımsız askeri birim.

Mesele hiçbir resmi yapı altında olmak istemememiz değil. Bu çok sık önerdiğimiz bir şey: deneyimli bir alt birimimiz var, bir alay olarak ordunun resmi yapılarına dahil olmaya, işbirliği yapmaya ve emirlere uymaya hazırız. Resmi bir cevap almadık ancak gayrı resmi olarak bizi kullanamayacaklarını söylediler. Bizim birimimiz şimdilik yalnız gelişiyor ancak ileride resmi orduda 10-20 kişilik küçük düzenli gruplar teşkil edebilir.

Biz siz kendi savaşınızı yapın, biz de kendi savaşımızı yaparız demiyoruz. Luhansk Halk Cumhuriyeti ile işbirliği yapmamız ve talimatları izlememiz lazım. Akıllı davranmaya çalışıyoruz ancak hala Luhansk Halk Cumhuriyeti’nden silah almıyoruz, yalnızca biraz mermi aldık. İnsani yardımımız doğrudan Rusya Federasyonu Komünist Partisi’nden geliyor.

'BİZİM KOMUTANLAR MI TEHLİKELİ, UKRAYNA ORDUSU MU?'

Biriminizin bir karşı güç olarak görülmesinden endişe etmiyor musunuz?
Bu beklenebilir bir şey… Luhansk Halk Cumhuriyeti otoritelerinin Debaltsevo’daki saldırıyı cumhuriyet içerisindeki tüm muhalif güçleri yok etmek için gerçekleştiği söyleniyor: Pavel Dremov’un Kazakları, Mozgovoy’un Tugay’ı…

Debaltsevo’daki askeri operasyonların bir kısmının planlamasına dahil oldum, bu sebeple aptallık ve beceriksizliğin tüm hatalar için iyi bir açıklama olduğunu düşünüyorum. Bizim için kimin daha tehlikeli olduğunu bilmiyorum- düşman tarafındaki Ukrayna ordusu mu yoksa arkamızdaki Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin komutanları mı?

İdeolojik sebeplerle savaşıyoruz, arkamızda bakanlık emirleri taşıyan elçiler değiliz. Amacımız Ukrayna halkına kendilerini iktidarı gasp etmiş Kiev’deki askeri Nazi cuntasından kurtarmalarında yardımcı olmak. Elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Sonra da eve gideceğiz.

'SEÇİMLERİ HER DURUMDA DEVLETİ ELİNDE BULUNDURAN KAZANIR'

Halk Cumhuriyeti’nin başbakanı Igor Plotnitsky’nin “Luhansk için Barış” örgütüne muhalif bir ilerici siyasi güç gelişmesi gerektiğini düşünmüyor musunuz?
Plotnisky’nin örgütü Birleşik Rusya’ya (Putin'in partisi) benziyor, sadece daha küçük. Luhansk Halk Cumhuriyeti’nde seçimi kazananların devlette gücü elinde bulunduranlar olduğunu hatırlamak zorundayız. Oyların yüzde 90’ını bile alsak “Luhansk için Barış” birinci olur ve seçimi kazanırdı, Boris Yeltsin’in Rusya’da 1996’da yüzde 5 oyuyla yaptığı gibi. Buna ilaveten, Komünist Parti henüz resmen kaydedilmedi, hem de tüm belgelerin verilmesine rağmen. Yani böyle siyasi mücadeleler için ne kaynağımız ne de zamanımız var, her durumda şimdi kazanamayız.

'NOVORUSYA'DAKİ HALK İKTİDARINDAN RUS YETKİLİLER KORKUYOR'

Halk iktidarı ve kamulaştırma fikirleri Luhansk’da çok popüler. Rusya bu sosyalist değişim girişimlerini durdurmayı denemeyecek mi?
Bence Novorusya’daki halk iktidarı fikri Rus yetkililer için çok korkutucu. Bu onlara göre Rus işçileri için çok kötü bir örnek oluşturur. Novorusya’da halk iktidarına ulaşmak için tüm girişimlerin engelleneceğine inanıyorum. Halk iktidarı aynı zamanda Rusya için bu bölgede denetimin zorlaşması da demek.

Tüm yerel muhalif güçler erzakın kesilmesiyle hızlıca bastırılabilir gibi gözüküyor. Bu durumda, kitlelerin ne düşüneceği belirleyici değil mi?
Kitlelerin düşünceleri yansıtılırsa devlete karşı propaganda yapmaktan tutuklanma tehlikesi var. Dürüst olmak gerekirse, sıradan askerlerin yerel yöneticilere dair fikirleri Ukrayna otoriteleri için düşüncelerinden daha iyi değil. Ancak sivil nüfus arasındaki ruh halini açıklamak çok güç. Çoğunluk, basitçe söylersek ne olduğunu anlamadı. Ne olursa olsun savaşın bitmesini istiyorlar. Çoğu sivil hep olduğu gibi pasif davranıyor, onlara bu kez güvenemeyiz. Toplumsal olarak etkin olan insanlar çoktan milislere katıldı.

'DÜNYAYI DAHA İYİYE TAŞIYACAĞIZ'

Sizi kullanacaklarından endişelenmiyor musunuz? Her şey bittiğinde aynı oligarşiyle eski rejimin yeniden kurulacağından?
Bu mümkün. Hatta gelecekteki gelişmeler içinden en olası senaryo bu. Ancak insanların ölmesi durdurulabilirse, insanlar artık Odessa olduğu gibi diri diri yakılmazsa ve faşist propaganda durdurulabilirse, asgari programımızı gerçekleştirmiş olacağız, bunu hedefimiz olarak görüyorum. Ortak bir antifaşist cephenin parçasıyız. Eski rejimdeki burjuvazi demokrasisi olumlu değildi, ancak en azından kitlesel katliamlar ve bombamalar olmuyordu.

Sorunun en temel sebebi olan kapitalizmin devam edeceğinin farkındayız. Ancak ben pratikçi bir hümanistim. Dünyanın bizim veya çocuklarımızın ömrü süresince tamamen değişemeyeceğini biliyorum. Sadece yapabileceğimi yapıyorum, gelecek jenerasyonların kavgamızı sürdüreceğine güveniyorum, dünyayı daha iyiye taşıyacağız. Benim temel inancım hayatın tek amacının dünyayı iyi yönde değiştirmek olduğu. Eğer birisi bu değişimlere katkı koymadan ölürse, hayatınız anlamsız demektir. Çok şey yapamam, ama yapabileceklerimi yapıyorum.

'KOMÜNİSTLER ZAMAN KAYBETTİ'

İşçi sınıfı kendisini bağımsız bir güç olarak gösterdi mi? Sınıf çıkarlarının farkındalar mı?
Maalesef hayır, çünkü hiçbir şey savaştan önceki döneme göre değişmedi. Komünistler çok zaman kaybetti. Geçen yaz komünistler önemli bir kuvvetti, ilk Luhansk Halk Cumhuriyeti Sovyeti’nde neredeyse çoğunluktular. O zamanları ciddi bir şey yapmak, hatta bir Sovyet Halk Temsilcileri Kongresi gerçekleştirmek ya da komünist askeri birimler kurmak mümkün olabilirdi. Ancak komünistler devlet yapılanmalarına katılmaktansa birbirleriyle savaştılar. Böylece yeni devlet onlar olmaksızın kuruldu- ve Plotnitsky siyasi yaşamı belirliyor.

Şimdi Mozgovoy’un Hayalet Tugayları’nın Enternasyonal Tugayları’nda neler oluyor? Bazıları erzak sorunlarından dolayı ayrılmak zorunda kaldı…
Ne olduğunu tam olarak bilmiyorum. Dört İspanyol asker bizim birimimize katıldı. Çok iyi insanlardı, komünist bir birimde olmaktan memnunlardı. Ne yazık ki buraya geldikten sonra İspanyol yasası ile sorun yaşadılar. Burada resmi olarak veya kontratla savaşmıyorsanız devlet eylemlerinizi yasadışı sayıyor. Bu yüzden İspanya’ya dönmek zorunda kaldılar ancak dönmeye söz verdiler. Hala İspanya’dan beklediğimiz insanlar var.

Sivil uzmanlara da ihtiyaç duyuyor musunuz?
Kesinlikle, doktorlara ihtiyacımız var. Sadece birimimizdeki yaralılarla ilgilenmiyoruz, Debaltsevo bölgesinden kurtarılan yaralıları da destekliyoruz. İyi inşaat işçilerine, elektrikçilere ihtiyacımız var- destek ekiplerinden yoksunuz.

Gerçek savaş filmlerde gösterilenlerden ve haberlerdekinden çok farklı. Burada çamur, kan ve yorgunluk var ve ilginç hiçbir şey yok. Burada cesaretten çok sabır, dayanıklılık ve zorlukları aşabilmek önemli.

Eğer silah, mermi ve biraz yiyecek alırsak herkesi yenebiliriz. Gerçek bir şey yaratabiliriz. Maalesef ki siyasi sebepler nedeniyle silah almıyoruz, sadece Rus yoldaşlarımızdan biraz yiyecek alıyoruz, yiyecek ve üniforma karşılığında da mermi alıyoruz. Buradaki gerçeklik düşünülenden farklı. Ancak hepimiz zafere kadar burada kalacağız, bu nasıl olursa olsun. Eğer ölümler durdurulabilirse, buradaki kavgamız anlamını bulmuş olmuş olacak.