Komünist gençlik örgütleri, Yunanistanlı yoldaşlarının yanında

Atina’daki Truman heykelini hedef alan savaş karşıtı eylemcilere karşı Yunan polisinin sert saldırısı, dünyanın pek çok yerinden komünist gençlerin hedefinde.

Haber Merkezi

16 Nisan’da Suriye’ye düzenlenen emperyalist saldırıyı protesto eden eylemcilere, eski ABD başkanı Harry Truman’ın heykelini indirmeye çalıştıkları sırada Yunan çevik kuvvet ekipleri cop, biber gazı ve flaş bombalarıyla saldırdı. Çoğu öğrenci olan göstericilerden altısı ciddi şekilde yaralanırken ikisi tutuklandı.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) polis saldırısını kınarken, SYRIZA-ANEL hükümetinin bu olaydaki büyük sorumluluğuna dikkati çekti. KKE, hükümetin Suriye’ye karşı yürütülen savaşa aktif katılımını ve ABD-NATO planlarına kendini adamışlığını eleştirirken, polis güçlerinin “Amerikan emperyalizminin kan emici bir fosilinin heykelini koruduğunu” ifade etti.

Benzer şekilde, dünyanın her yanından komünist gençlik örgütlerinin imzaladığı bir dayanışma mesajı yayınlandı. Aralarında Türkiye Komünist Gençliği’nin de bulunduğu 40’tan fazla örgüt tarafından imzalanan metin, Harry Truman’ın Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atılmasına, Soğuk Savaş’ın başlamasına ve Kore Savaşı’na dair aldığı kararlarla 20. Yüzyılın en büyük savaş suçlularından biri olduğunu hatırlattı. İmzacı örgütler SYRIZA-ANEL hükümetini kınarken, Yunan halkının antiemperyalist mücadelesiyle dayanışmalarını ifade etti ve yalan ithamlarla mahkeme önüne çıkarılan iki militanın derhal serbest bırakılmasını talep etti. 

Dayanışma metni ve imzacıların listesi şu şekilde:

Atina’da 16 Nisan’da gerçekleştirilen savaş ve emperyalizm karşıtı eylemde üniversite öğrencilerine karşı girişilen baskı, şiddet ve tutuklamaları kınıyoruz.

Suriye’de işlenen yeni emperyalist suça karşı lise ve üniversite öğrencilerinin düzenlediği eyleme karşı girişilen baskı, şiddet ve gözaltılar dolayısıyla SYRIZA-ANEL hükümeti kınıyoruz. Eylemcilere karşı bu barbarca şiddetin bahanesi Harry Truman’ın heykelini yıkmaya çalışmak olmuştur. 

Kimse unutmamalıdır ki Harry Truman 20. Yüzyılda emperyalizmin en büyük savaş suçlularından biridir. Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan ve 200 bin insanın anında öldüğü, milyonlarcasının ise ilerleyen yıllarda bu bombaların kurbanı olduğu saldırının emrini veren ABD başkanıdır. Soğuk Savaşı başlatan, 1950 yılında Kore halkına karşı saldırıyı emreden ABD başkanıdır.

Güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddet altı genç insanın yaralanmasına, şuan yalan ve temelsiz iddialarla mahkemeye çıkarılan iki militanın ise tutuklanmasına sebep olmuştur. 

Yunanistan’daki gençleri baskı altına alırken Doğu Akdeniz, Ortadoğu ve Balkanlardaki ABD-NATO planlarını destekleyen SYRIZ-ANEL hükümetini kınıyoruz. Bölge halklarına karşı gerçekleştirilen ölümcül saldırıların dayanağı olan ABD ve NATO’nun yeni ve eski üsleri için Yunanistan topraklarını peşkeş çeken hükümetin bu planlardaki payı büyüktür. 

Ülkelerinin ABD-AB-NATO’nun emperyalist savaş planlarına katılımına karşı mücadele eden Yunan halkı ve gençliği ile dayanışma duygularımızı ifade ediyor, haksız yere suçlanan iki militanın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Metni imzalayan komünist gençlik örgütleri:

Arnavutluk Komünist Gençliği “QemalStafa”
Cezayir Demokrasi ve Sosyalizm Partisi Gençliği, JC-PADS
Bangladeş Öğrenci Birliği, BSU
Bangladeş Gençlik Birliği, BYU
Bolivya Komünist Gençliği, JCB
Komünist Gençlik Birliği, UJC-Brezilya
Hırvatistan Sosyalist İşçi Partili Genç Sosyalistler
Birleşik Demokratik Gençlik Örgütü, EDON-Kıbrıs
Komünist Gençlik Birliği, KSM-Çek Cumhuriyeti
Danimarka Komünist Gençliği, UngKom
Ekvador Komünist Gençliği, JCE
Komünist Gençlik Birliği, UJC-Fransa
Lyon Komünist Gençliği-Fransa
Sosyalist Alman İşçi Gençliği, SDAJ
Guatemala Komünist Gençliği, JCG
Connolly Gençlik Hareketi, CYM-İrlanda
Komünist Gençlik Cephesi, FGC-İtalya
Ürdün Demokratik Gençlik Birliği, UJDY
Ürdün Komünist Gençliği
Kazakistan Sosyalist Hareketi 
Lübnan Demokratik Gençlik Birliği, ULDY
Genç Komünistler Federasyonu, FJC-Meksika
Komünist Gençlik Hareketi, CJB-Hollanda
Norveç Genç Komünistleri, UngKom
Demokratik Öğrenci Federasyonu, Pakistan
Pakistan Komünist Gençliği
Filistin Halk Partisi Gençliği, PPP gençlik
Peru Komünist Gençliği, JCP
Polonya Komünist Partisi Gençliği
Portekiz Komünist Gençliği, JCP
Devrimci Komünist Gençlik Ligi (Bolşevik), RKSMb-Rusya
Rusya Federasyonu Leninist Komünist Gençlik Birliği, LKSM RF
Yugoslavya Genç Komünistler Ligi, SKOJ-Sırbistan
Güney Afrika Genç Komünistler Ligi, YCLSA
Komünist Gençlik Kolektifleri, CJC-İspanya
İspanya Komünist Gençlik Birliği, UJCE
Sosyalist Gençlik Birliği, SYU-Sri Lanka
Suriye Komünist Gençlik Birliği-Halid Bagdaş Gençliği, SCYU-KBY
Türkiye Komünist Gençliği, TKG
ABD Genç Komünistler Ligi, LYCUSA
Venezüela Komünist Gençliği, JCV