Komünist gençlik örgütleri Selanik’te mülteciler için buluştu

Yunanistan Komünist Gençliği’nin (KNE) geçtiğimiz hafta sonu Selanik’te düzenlediği mülteci konulu uluslararası etkinlik sona erdi. Salon toplantısı, ideolojik seminer ve kamp ziyaretinden oluşan iki günlük etkinlikte Türkiye Komünist Gençliği de temsil edildi.

Haber Merkezi

Geçtiğimiz haftasonu Selanik’te Yunanistan Komünist Gençliği’nin (KNE) çağrısıyla Avrupa’nın çeşitli yerlerinden komünistler mülteci sorunu için bir araya geldi. İspanya’dan Komünist Gençlik Kolektifleri (CJC), İtalya’dan Komünist Gençlik Cephesi (FGC), Almanya’dan Alman Sosyalist İşçi Gençliği (SDAJ), Sırbistan’dan Yugoslavya Komünist Gençlik Birliği (SKOJ) ve ülkemizden Türkiye Komünist Gençliği’nin (TKG) temsil edildiği iki günlük etkinlik kapsamında komünistlerin mülteci sorunu üzerine geliştirdiği bütünlüklü yaklaşım ortaya kondu.

Uluslararası etkinlik, 8 Nisan Cumartesi sabahı KNE üyelerinin Selanik’in simgesi olan Beyaz Kule’den “Mültecilerle dayanışma: Bizim düşmanımız savaş, kriz ve mülteci üreten kapitalizmdir” yazılı büyük bir pankartı sallandırmasıyla başladı.

“Komünistlerin emperyalist savaştaki tutumları” başlıklı ideolojik seminerde burjuvazinin çıkarları adına kanlı savaşlarda taraf seçilemeyeceği, her ülkenin işçi sınıfının kendi sömürücü sınıfına karşı savaşması gerektiği vurgulandı. İçi boş bir barış söyleminin anlamsızlığı ortaya konulurken, emperyalizmle mücadelenin oportünizmle mücadeleden ayrılamayacağının altı çizildi.

Selanik Makedonya Üniversitesi’nde gerçekleşen kalabalık salon etkinliği renkli görüntülere sahne oldu. Davetli gençlik örgütlerinin temsilcilerinin mülteci sorunu üzerine yaklaşımlarını dile getirmelerinin ardından KNE Genel Sekreteri Nikos Abatielos konuştu. Abatielos’un TKP’nin çalışmalarının engellenmesi karşısında Yunanlı komünistlerin dayanışmasını belirtmesi salondan büyük alkış aldı. Komünist müzisyenlerin hazırladığı coşkulu konserin ardından salon etkinliği sona erdi.

9 Nisan Pazar günü KNE üyeleri ve ağırladıkları uluslararası delegasyon Selanik yakınlarındaki bir mülteci kampına ziyarette bulundu. Afganistan ve Suriye kökenli mültecilerle konuşma ve kaynaşma fırsatı bulan komünistler, önceki gün Makedonya Üniversitesi’nde toplanan yardımları da kamp görevlilerine teslim etti. KNE’nin düzenlediği iki günlük uluslararası etkinlik, kampın önünde gerçekleştirilen basın açıklamasıyla sona erdi.