Kolombiya hükümeti ile FARC arasında barış anlaşması imzalandı

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 52 yıldır devam eden iç savaşı resmen sona erdiren tarihi barış anlaşması imzalandı.

Kolombiya'da, hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) arasındaki barış anlaşması imzalandı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve FARC lideri Timoleon Jimenez (bilinen adıyla Timoçenko), 297 sayfalık barış anlaşmasını çatışmalarda kullanılan mermilerden yapılan bir kalemle imzaladı.

KOLOMBİYA LİDERİ SANTOS: BARIŞIN ŞAFAĞI

Sputnik Türkiye'nin aktardığjna göre Santos, mermiden yapılan kalem kullanma kararının, Kolombiya'nın 'mermilerin ülkesinden, eğitim ve gelecek ülkesine dönüşümünü' simgelemek için alındığını belirtti. Santos, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da Kolombiya için yeni bir dönemin başladığını bu dönemin de 'barışın şafağı' olduğunu söyledi. ​

İMZALAR SEMBOLİK CARTAGENA KENTİNDE ATILDI

İmza töreninin, Kolombiya'nın İspanya'dan bağımsızlık kazanılmasındaki önemli rolü nedeniyle 'kahraman kent' olarak anılan Cartagena'da yapılması ise diğer bir sembolik adımdı. ​

HERKES BEYAZ GİYDİ

90 dakika süren imza törenine 2500 yerli ve yabancı konuk katıldı. Konukların tamamından törende beyaz giymeleri istendi. ​İmza törenini izleyenler arasında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı Jerry Kerry ve Küba lideri Raul Castro da yer aldı.

Sahnede FARC liderlerine seslenen Santos, “Yeniden topluma karışmaya, siyasi bir harekete dönüşmeye başladığınızda bu ülkenin lideri olarak ben, sizi demokrasiye memnuniyetle kabul edeceğim” dedi.

FARC LİDERİ: SURİYE VE İSRAİL- FİLİSTİN İÇİN DE ÖRNEK OLSUN

Londono da Santos’u ‘cesur bir partner’ olarak niteleyip anlaşmanın yalnızca Kolombiya değil Suriye ve İsrail- Filistin meselesi için de örnek teşkil etmesi gerektiğini söyledi.

'ELİTLERİ ELEŞTİRMEKTEN VE TOPLUMSAL ADALET İÇİN MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

FARC’ın demokrasi arenasına adım attığında toplumsal adalet mücadelesinden ve Kolomiyalı elitleri eleştirmekten vazgeçmeyeceğini vurgulayan Londono, artık siyasi ideallerinin peşinden oy sandığına koşacaklarının altını çizdi.

'ÖZÜR DİLERİM'

“Kimse siyasete silahlarımız olmadan gireceğimizden şüphe etmesin” diyen Londono, “Anlaşmaya uyacağız. Umarız hükümet de uyar. Neden olduğumuz bunca acı için özür dilerim” diye konuştu.  

ABD'DEN 390 MİLYON DOLARLIK MALİ YARDIM TAAHHÜDÜ

Bu arada Kerry ülkeye varışında yaptığı açıklamada, "Ülkenizin attığı bu adım dev bir adım" dedi. Kerry ayrıca, Kolombiya liderinin anlaşma için harcadığı çabayı övdü ve uzlaşmanın uygulanmasına yardım için 390 milyon dolarlık mali yardım taahhüt etti. Ülkesinin henüz FARC'ı terör örgütleri listesinden çıkartmaya hazır olmadığını söyleyen Kerry, barış anlaşması uygulandığında bu durumu gözden geçirmeye hazır olduklarını belirtti. AB ise anlaşmadan birkaç saat önce FARC'ı kendi terör örgütleri listesinden kaldırdığını duyurmuştu.

KOLOMBİYALILAR SON KARARI REFERANDUMDA VERECEK  

FARC liderleri barış anlaşmasına tam destek verdi Küba'nın başkenti Havana'da Cumhurbaşkanı Santos ve FARC lideri Jimenez ya da Timoçenko olarak da bilinen Rodrigo Londono arasında 4 yıl süren görüşmelerin ardından varılan anlaşma uyarınca, FARC siyasi bir partiye dönüşecek.

Anlaşmanın yasalaşabilmesi için 2 Ekim'de yapılacak referandumda kabul edilmesi gerekiyor.

Dünyanın en uzun süren silahlı çatışmalarından birine sahne olan Kolombiya'da 1964'ten bu yana 220 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 6 milyona yakın kişi de yerlerinden edilmişti.