KKE: Halkın yaşamını haraç mezat satmayacak, köpekbalıklarıyla iş yapmayacağız

Yunanistan'da SYRIZA hükümetinin halk düşmanı önlemleri devam ettirmek konusunda AB ile anlaşmasının ardından ilk protesto gösterisi KKE tarafından gerçekleştirildi.

Dış Haberler

Tüm gün boyunca süren fırtına ve yağışa rağmen onbinlerce işçi, işsiz, genç, yaşlı her yaştan insan Atina'nın Syntagma Meydanı'nda Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) çağrısıyla buluştu.


Mitingde bir konuşma yapan KKE Merkez Komitesi Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas, memorandumların ve memorandumlara bağlı olarak çıkarılan yasaların derhal iptal edilmesini, halkın memorandumlara bağlı kayıplarının tazminini ve AB'den çıkılmasını talep etti. Kuçubas, bunun yolunun sermaye iktidarının devrilmesinden geçtiğini söyledi. 

SYRIZA'nın maskesinin düştüğünü ve bu partinin büyük sermayenin çıkarlarını temsil ettiğini belirten Kuçubas kelime oyunlarıyla halkın oyalandığını, buna izin vermeyeceklerini söyledi. Kuçubas, SYRIZA'nın "gururlu müzakere" söyleminin bir reklam sloganından ve illüzyondan ibaret olduğunu da sözlerine ekledi. 

 

SYRIZA'nın Avrupa Birliği'nin "halkların ortak evi" olduğu ve değişebileceği yönündeki vurgularını eleştiren Kuçubas,"Utanmıyor musunuz? Yeter artık! Memorandumlara kadar AB bir cennetti ve bir gecede mi değişti?" diye SYRIZA'ya seslendi. 

AB ile imzalanan yeni anlaşmanın hangi halk karşıtı önlemleri içerdiğini anlatan Kuçubas, yeni anlaşmayla da krizin faturasının halka kesildiğinin altını çizdi. 

Genel sekreterin belirttiği bir diğer nokta KKE'nin halkın yaşamını haraç mezat satmayacağı ve yerli-yabancı köpekbalıkları ile "business" yapmayacağıydı. 

Konuşmasında mitingi selamlayan ünlü besteci Mikis Theodorakis'in bestelediği KKE üyesi büyük şair Yannis Ritsos'un bir şiirine de yer veren Kuçubas, "gerçek umut sınıf mücadelesidir, tüm halkın birlikte mücadelesidir" dedi.

Kuçubas, konuşması esnasında halka şöyle seslendi:

Sana bir şey lütfetmiyorlar, bu zenginlik senin eserin! 

Onu kendi eline geçir, kendi hayatına ve çocuklarının hayatına hükmet. 

KKE'nin işçi sınıfını, Yunan halkını savunmanın dışında bir varlık sebebi yok.

Her ne renge boyanmışsa ve boyanmaya devam ediyorsa etsin kır o zincirleri. 

Halklar istediğinde, her şey mümkündür.     

Kuçubas, halkı KKE'yi güçlendirmeye çağırdı. 

KKE geçtiğimiz günlerde meclise tüm memorandumların ve onlara bağlı yasaların iptalini içeren bir kanun teklifinde bulunmuştu.