Kiev’de koalisyon pazarlığı sona erdi

Kiev’in yeni koalisyonu için anlaşma tamamlandı. Barajı geçen AB’ci ve faşist partilerin dahil olduğu koalisyonun anlaşma metnine AB’cilik, yerelleşme ve anti-komünizm damga vurdu.

Dış Haberler

Ukrayna’da geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen merkezi seçimlerin ardından barajı geçen partilerden beşi, Kiev’in yeni koalisyonu için anlaştı. Koalisyonda Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun partisi Poroşenko Bloğu, Başbakan Yatsenyuk’un partisi Halk Cephesi, Radikal Parti, Samopomiç ve eski Başbakan Timoşenko’nun partisi Anavatan Partisi’nin yer alacağı kesinlik kazandı. Koalisyon partilerinin anlaştığı ve kamuoyuna duyurulan programa ise, Avrupa Birlikçilik, yerelleşme ve komünizm düşmanlığı damgasını vurdu.

AB ÜYELİĞİ HIZLANACAK, NATO ÜYELİĞİNİN ÖNÜ AÇILACAK
Koalisyonun önceliği, ülkenin Avrupa Birliği’ne entegrasyonunu mümkün olduğunca hızlandırmak. Bu doğrultuda çıkarılan yasaların ve AB’yle imzalanan işbirliği anlaşmalarının tümüyle uygulanması konusu koalisyonun öncelikli hedefi olarak en başa yazıldı. Ayrıca koalisyon Ukrayna’nın uzun vadede NATO üyesi haline gelmesinin önünü açıcı olarak nitelendirilebilecek bir adım atmış bulunuyor. Anlaşmada Ukrayna’nın “tarafsız” statüsünün ortadan kaldırılması imza altına alındı. Aksine, Ukrayna’nın “ittifaklara dahil olması” şeklinde bir tarif imzalan belgede yer aldı.

Koalisyon anlaşmasında karara bağlanan bir başka hedef Ukrayna’nın yerelleştirilmesi.  Buna göre, seçim sisteminden finansal önceliklere kadar ülkenin tüm işleyişi yerelleşme ilkesine göre yeniden yapılandırılacak.

ORDUNUN DOĞUDAKİ VARLIĞI KALICI HALE GELECEK
Koalisyon partileri, “Kırım’ın Rusya’dan geri alınması” konusunda da anlaşmaya vardı. Ülkenin doğusunda devam eden çatışmalarla ilgili olarak ise, ordunun bu bölgelerdeki mevzilenişini “kalıcı hale getirme” kararı çıktı. Ayrıca merkezi bütçede orduya ayrılan payın asla GSYH’nin %3’ünün altına inmemesi gerektiği saptandı. Geçtiğimiz yıl eski Devlet Başkanı Yanukoviç’in devrilmesinin ardından ülkenin kolluk gücü haline gelen faşistlerin Kiev’in polis gücü olarak kurumsallaşmaları doğrultusunda da yeni bir adım atılarak, İçişleri Bakanlığı’nda gerçekleştirilecek bir reformla Ulusal Polis adlı kurum oluşturulacak.

KOMÜNİZM YASAKLANIYOR
Anlaşma metnine damga vuran bir başka başlık ise anti-komünizm oldu. Sovyet ve Nazi sembollerinin kullanılması ve propagandalarının yapılmasının yasaklanması üzerinde anlaşıldı. Ancak Ukrayna’da Nazi sempatizanı çok sayıda faşistin sembollerini de kullanarak, kurdukları taburlarla ülkenin doğusundaki bağımsızlık yanlılarına karşı savaşmaları, ülkenin batısında İçişleri Bakanlığı’na bağlı kolluk gücü olarak görev yapmaları, hatta bazılarının bizzat polis şefliğine yükseltilmesi ve son seçimlerin ardından parlamentoda ve yeni koalisyonda tuttukları yer düşünüldüğünde, kararın yalnızca komünistleri hedef tahtasına koyduğu yorumu yapıldı.

Daha önce de ülkenin batı bölgelerinde komünistler ve solcular çeşitli saldırılara maruz kalmış, Ukrayna Komünist Partisi’nin parlamentodaki varlığı feshedilmişti.