Kiev eylemcisinden 1 yıl sonra gelen itiraf: Maidan'da polise ilk ben ateş ettim

Kiev'in Maidan Meydanı'nda 50 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların üzerinden 1 yıl geçmesinin ardından önemli bir itiraf geldi. Bir eylemci, Batı medyasında iddialara rağmen, polise ilk kendisinin ateş açtığını söyledi.

Dış Haberler

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, o dönemki başkan Viktor Yanukoviç'e karşı başlayan gösterilerin simge meydanı Maidan'da, 50 kişinin öldüğü bir katliam yaşanmıştı.

Batı medyası ve Ukrayna muhalefeti, katliamdan polisi sorumlu tutmuş ve Yanukoviç'in devrilmesine giden yol kısalmıştı.

Ancak BBC'ye konuşan bir muhalefet yanlısı savaşçı, Batı medyasının standart anlatısındaki "ilk ateşi polis açtı" iddiasıyla çelişen şeyler söyledi.

Gabriel Gatehouse'un "Maidan katliamının anlatılmayan hikayesi" başlıklı haberinde, isminin Sergey olduğunu söyleyen bir Yanukoviç karşıtı, 20 Şubat'taki katliamdan bir gün önce, bir adamın, kendisine 2 tane silah getirdiğini anlattı. Bunlardan birisi 12'lik bir tüfek, diğeri ise Saiga marka bir av tüfeğiydi. 

Sergey, ikincisini seçerek muhaliflerin kontrolündeki posta binasının çatısına sakladı.

20 Şubat günü erken saatlerde, Sergey, bir başka kişi ile birlikte, konservatuvar binasından yaklaşık 20 dakika polise ateş açtı. Ona göre öldürmek için ateş etmiyor, yalnızca ayaklarına sıkıyordu. İstese onları kollarından ya da başka yerlerinden vurabilirdi, ama yapmadı.

Bu hikayeyi, o dönem protestocular arasında yer alan milletvekili Andriy Şevçenko da doğruluyor. Şevçenko, sabah saatlerinde polis şefinin kendisini arayarak, "Andriy, birileri benim çocuklara ateş ediyor" dediğini aktardı. Polisin söylediğine göre ateş, muhaliflerin kontrolündeki konservatuvar binasından açılıyordu.

Daha sonra Şevçenko'ya sürekli telefon edildi: 3 kişi yaralı, 5 kişi yaralı, 1 kişi ölü... En sonunda polisten, "Çekiliyorum" anonsu geldi.

Şu anda Ukrayna Parlamentosu Sözcü Yardımcısı olan Andriy Parubiy, o sabah konservatuvar binasını kontrol ettiklerini ve hiçbir silahlı adam bulamadıklarını iddia ediyor.

Ancak binaya, sabah saat 8:00'den az sonra girebilen bir fotoğrafçı, silahlı adamları fotoğraflamayı başarıyor.

Sergey, bir süre sonra birilerinin gelerek ateşi kesmesini söylediğini aktarıyor. Ona göre, bu kişi Parubiy'in adamıydı.

Sergey daha sonra binadan çıkartıldı ve bir arabaya bindirilerek Kiev dışına götürüldü.