Kenya'da seçim protestoları: 11 ölü

Kenya'daki devlet başkanlığı seçimleri sonrasında düzenlenen protesto gösterilerinde, en az 11 kişinin güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

Kenya'da önceki Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın kazandığı devlet başkanlığı seçimleri sonrası, ükede protesto gösterileri başladı.

Ülkede gösteriler, Kenya Seçim Komisyonu sonuçları açıkladıktan dakikalar sonra başladı. Açıklanan sonuçlara göre Uhuru Kenyatta yüzde 54,3 oy oranıyla seçimden galip çıkarken rakibi Raila Odinga yüzde 44,7 oranında oy aldı. 55 yaşındaki Kenyatta, seçimler sonucu beş yıl daha görevde kalacak.

Polisin, Kisumu kenti ve başkentteki gecekondu bölgelerinde başlayan gösterileri bastırmak için açtığı ateş sonucu en az 11 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Kisumu'daki merkez hastanesi yetkilileri, cuma gecesinden bu yana 26 kişinin tedavi altına alındığını bildirdi. Dört kişinin polis kurşunuyla vurulduğu, diğerlerinin de polis tarafından darp edildiği ifade edildi.

Kenya İnsan Hakları Ulusal Komisyonu ise 24 kişinin öldüğünü duyurdu.

Reuters'a konuşan bir güvenlik yetkilisi, Nairobi'nin Mathare gecekondu bölgesinde vurularak yaşamını yitiren dokuz gencin cesedinin kent morguna getirildiğini kaydetti. Yetkili, bu kişilerin polisin yağmayı önleme amaçlı operasyonunda öldüğünü belirtti.

DW Türkçe'de yer alan habere göre hükümet, polisin gerçek mermi kullandığı iddialarını reddederken, İçişleri Bakanı Fred Matiang'i göstericilerin suç işlediğini söyledi. Matiang'i "Dürüst olalım. Burada gösteri düzenlenmiyor. Bireyler ya da çeteler dükkânları yağmalıyor, yaşamları tehlikeye atıyor, insanların işletmelerine giriyor. Bunlar gösterici değil. Bunlar suçlu ve polisten, bu suçlulara, suçlulara nasıl davranılması gerekiyorsa öyle davranmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.