KCK’den Zergele açıklaması: AKP KDP’den cesaret alıyor

KCK, Kuzey Irak’ta bulunan Zergele köyünde TSK’ya bağlı savaş uçaklarının bombardımanı sonucunda 10 sivilin hayatını kaybetmesi konusundaki açıklamasında KDP’yi suçladı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, bugün TSK’ya bağlı savaş uçaklarının Kandil’de bulunan Zergele köyüne yönelik saldırısında 10 sivilin hayatını kaybetmesiyle ilgili bir açıklama yaptı.

Katliamın “savaşı Güney Kürdistan’a yayma amacıyla” gerçekleştirildiğinin savunulduğu açıklamada, Mesud Barzani önderliğindeki KDP’ye de sert eleştiriler yöneltildi.

Açıklamada, “Türk devletinin Güney Kürdistan'a bu kadar pervasızca saldırması, köylüleri katletmesi, onlarcasını yaralaması, bağlarını bahçelerini harap etmesi, ormanlarını yakması, Güney Kürdistan hükümetinin sessizliğinden cesaret almaktadır” ifadelerine yer verildi.

‘SİNİRLİOĞLU’NUN GÖRÜŞMELERİNDEN SONRA OLMASI TESADÜFİ DEĞİL’

KCK Eşbaşkanlığı, Zergele katliamının Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’yle (IKBY) yapılan görüşmeler sonrasında gerçekleşmesinin tesadüf olmadığını savundu. Açıklamada, “Zergelê Katliamının Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Hewler ve Süleymaniye görüşmelerinden sonra olması tesadüfi değildir. AKP hükümeti bu saldırılarının meşruiyetini KDP açıklamalarına dayandırmaktadır. Zergelê Katliamı, Feridun Sinirlioğlu’nun yaptığı görüşmelerde saldırıların arttırılacağı ve köylülerin boşaltılması yönünde bir tehdit yaptığını göstermektedir” denildi.

IKBY Başkanı Mesud Barzani de bugün Zergele katliamıyla ilgili açıklamasında, sivillerin katledilmesini kınamış ve PKK’den bölgeyi terk etmesini istemişti.

‘ULUSLARARASI GÜÇLER SESSİZLİĞİNİ BOZMALI’

KCK açıklamasında, “uluslararası güçlerin sessizliğini bozması gerektiği” de vurgulandı. Açıklama şöyle devam etti:

“Uluslararası güçler de Türk devletinin sivil halka yönelik bu katliamlarına ve doğanın yok edilmesine karşı sürdürdükleri sessizliklerini bozmalıdırlar. Türk devletinin bu kirli ve vahşi saldırılarına ortak olmamalıdırlar. Türk devletinin bu yönlü saldırıları ne ilktir, ne de son olacaktır. Cenazelere yapılan hakaretler düşünüldüğünde, Türk devletinin canlılara yönelik yürüteceği saldırıda hiçbir ölçü tanımayacağı anlaşılır bir durumdur. Bu açıdan uluslararası güçleri ve dünya demokratik kamuoyunu derhal bu saldırılara karşı tavır almaya ve bu saldırıları cesaretlendirici söylem ve tutumlardan vazgeçmeye çağırıyoruz.”