Kaza gerekçe gösterilerek yasa değiştirilmek isteniyor

Germanwings kazasının ardından, Almanya'da hekimlik yasa değişikliği için düğmeye basıldı.

Dış Haberler

Germanwings yolcu uçağının Fransız Alplerinde düşmesinden sonra kamuoyu ile paylaşılan iddialardan biri de yardımcı pilotun uçağı bilerek düşürdüğü yönündeydi. Yeni bir iddiaya göre, yardımcı pilot, ''uçuş lisansını almadan önce intihara eğlimli'' imiş.

Bu iddianın kaynaklık ettiği en son gelişme ise, hekim-hasta ilişkisini düzenleyen ''hekimlerin sır saklama yükümlülüğü''nün ''esnek hale getirilmesi'' tartışmaları gündeme damgasını vurdu.

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU adına milletvekili Thomas Jarzombek, hekimlerin hastaları ile ilişkilerini düzenleyen ''sır saklama yükümlülüğü''nün (Schweigepflicht)  ''yumuşatılmasını'' istedi. Bu yolla olası feleketlerin önlenebileceği iddia ediliyor.

Alman Pilotlar Birliği (VC) Başkanı Ilja Schulz sözü geçen öneriye karşı çıkarak, ''Böyle bir şeyi ancak konu hakkında hiç bir fikri olmayan biri söyleyebilir' dedi. Ve ekledi: ''Şayet bir hekim  sır saklama yükümlülüğünü yerine getirmezse, hasta ona sorunundan söz etmez. Çünkü, işin içine uçuş lisansının gitmesi tehlikesi girer''.

Pilotlar Birliği'nin dışında Federal Psikoterapi Odası (BptK) Başkanı Rainer Richter de öneriye karşı çıkarak  şöyle konuştu: ''Hekimin sır saklama  yükümlülüğü hastanın başka kişiler tarafından olası tehlikelere karşı korunması içindir, sorunun çözümü için değil''.

Federal Bilgi-İşlem Dairesi'nden Andrea Voßhoff  bu öneriye karşı çıkanlar arasında. Andrea Voßhoff , ''Üzücü uçak kazası ve bugüne dek açığa çıkan bilgiler, mevcut bilgi-işlem yasasında değişiklik yapılmasını gerektirmiyor'' dedi. Voßhoff, bu yasanın mevcut haliyle kalması gerektiğinin altını çizdi.

Sözü geçen yasanın ortadan kaldırılması ya da 'yumuşatılması' durumunda pek çok insanın mesleğini yerine getirmesi mümkün olmayacak. Çünkü patronlar bu raporlara dayanarak çalışanları işten rahatlıkla çıkartabilecek.